I dag börjar räntan rusa

Experterna: Riksbanken kommer att fortsätta höja – snabbt

1 av 3 | Foto: OLA AXMAN
ÖVERVÄGER ATT BINDA Gymnasieläraren Kajsa Abrahamsson, 41, har börjat jobba extra för att täcka räntehöjningarna för villan utanför Norrköping. ”Jag har börjat känna av höjningarna och överväger att binda en del av lånet, även om jag inte tror att det blir en räntechock framöver. Jag är utbildad civilekonom men det är ändå svårt att avgöra vad som är rätt.”
MIN EKONOMI

Nu sticker räntan – som en raket.

Dagens räntehöjning är bara början.

– Vi räknar med att Riksbanken kommer att höja räntan på varje möte i år, säger Elisabeth Kopelman, analytiker på SEB.

Dagens höjning av reporäntan från 1,25 till 1,50 är väntad.

Riksbanken har redan signalerat att fler höjningar kommer under året. Men flera bedömare räknar nu med att styrräntan höjs betydligt snabbare än tidigare prognoser gjort gällande.

– Vi räknar med att Riksbanken höjer räntan vid varje möte i år, utom möjligen ett. Under 2012 räknar vi däremot med att den inte höjs så mycket alls, kanske en eller två höjningar, säger Jan Häggström, chefsekonom på Handelsbanken.

Inflation och skulder

Bedömarna lyfter fram flera faktorer som talar för en snabb höjning, bland annat den stigande inflationen och hushållens fortsatta skuldsättning.

En höjning med 0,25 procentenheter vid årets samtliga sex riksbanksmöten skulle ge en reporänta på 2,75 procent. Det innebär att den rörliga räntan kan komma att ligga runt 5 procent i slutet av året.

Det är drygt 1,5 procentenheter högre än i dag. För en familj med ett villalån på två miljoner kronor skulle det innebära att lånekostnaden ökar med 15 000–20 000 kronor om året.

Och sedan fortsätter höjningarna under 2012.

– Vi räknar med ytterligare tre höjningar under 2012. Men det är lite för tidigt att säga när på året de kommer, säger Knut Hallberg, analytiker på Swedbank.

Upp till 4 procent

Andra bedömare räknar med en ännu snabbare höjningstakt, som kan trycka upp reporäntan till hela 4 procent i slutet av 2013.

FAKTA

E24:s Annika Creutzers bästa tips – så fixar du ränteraketen

1

Räkna med högre ränta redan nu. Ta motsvarande 5 eller 6 procents ränta och sätt av på ett konto. Betala nuvarande ränta från kontot och låt resten vara kvar som en buffert eller för extra avbetalningar på lånet. Då vänjer du ekonomin vid den högre räntan och vet att du klarar av den.

2 ?Betala av på alla dyra konsumtionslån. Det är inte bara boräntorna som stiger utan även räntor på andra lån och avbetalningar. Rensa bland lånen och försök bli av med de dyraste. Kan du inte betala av lånen så kanske du kan hitta ett billigare sätt att låna, lösa de dyrare lånen och därmed få ner dina kostnader.

3

Tjäna pengar på bostaden. I år har det blivit fördelaktigare att hyra ut lägenheten, villan eller fritidshuset. Är det ett hus kan du ta upp till 22 000 kronor utan att behöva betala skatt, alltså 18 000 kronor plus 20 procent av hyresbeloppet. Hyr du ut en lägenhet eller rum i lägenheten får du dra av 18 000 kronor plus hyran/månadsavgiften eller motsvarande del av den.