Missade 2 kronor – får 25 000 % ränta

Trängselskatt blev en dyr historia

Foto: Foto: ULF HÖJER
straffavgift Gunnar Ljunggren betalade fel belopp med två kronor på sin trängselskatt och fick en avgift på 500 kronor från Transportstyrelsen.
MIN EKONOMI

Ekonomijournalisten Gunnar Ljunggren slant på knapparna.

Han skulle betala 105 kronor, men råkade skriva 103.

Nu straffas han med 25 000 procent i ränta.

Grundaren av SVT:s A-ekonomi, Gunnar Ljunggren, missade att betala in två kronor i trängelskatt till Transportstyrelsen. En dryg vecka senare kom påminnelsen om de två kronorna – med en straffavgift på 500 kronor.

– Det är bisarrt. Sms-lån är ju billigt i jämförelse, säger han.

Vill ha påminnelse

Ekonomijournalisten, känd också från TV4:s Ekonominyheter, Dagens Industri och Dagens Eko, räknade snabbt ut att straffavgiften innebär en ränta på 25 000 procent i månaden. Nu har han gjort en JO-anmälan.

– Det är så lätt att skriva fel, eller missar man kanske en betalning för att man är bortrest. De borde kunna skicka en första påminnelse utan straffavgift.

Eva Söderberg på Tranportstyrelsen säger att trängselskatten är en skatt, inte en avgift.

– Därför är det väldigt viktigt att det blir rätt och att den betalas in i tid.

Krävs lagändring

Avgiften ska matcha bland annat bötesbelopp för de som åker buss och tunnelbana. Hon håller med om att det kan kännas högt om man har missat två kronor.

– Det är en automatiserad process. Oavsett belopp skickas det ut en avi med en straffavgift på 500 kronor. Vi har infört flera tjänster, som autogiro och e-avi, för att förhindra sådana här misstag.

Men för att sänka avgiften krävs en lagändring och ett sådant förslag ligger hos finansdepartementet.

ARTIKELN HANDLAR OM