Det blir dyrare för bankerna – och du får stå för notan

MIN EKONOMI

Du måste tuffa till dig när bankerna blir tuffare.

Visst blir det dyrare för bankerna att låna ut pengar.

Men räkna inte med att bankerna tar kostnaderna – det gör du.

Ser vi till storbankernas resultat för 2010 och hittills i år kan vi konstatera att de går lysande. Lån och andra produkter till hushållen är det som går bäst. Så tänker bankerna fortsätta att arbeta för då blir aktieägarna nöjda och glada.

Förenklat innebär de nya hårdare kapitaltäckningsreglerna att bankerna måste ha kvar fyra kronor i stället för två kronor i kassavalvet på varje utlånad hundralapp. Men de vill tjäna lika mycket på utlånade 96 kronor som de har gjort på 98 kronor.

Dessutom kommer ett antal nya lagar och regler i kölvattnet på finanskrisen som också kommer att öka kostnaderna för bankerna. Men bankerna värnar sina vinster och risken är att de tar ut mer av dig än de behöver. Så det gäller att vara en uppmärksam och tuff konsument.

Den svenska bankmarknaden är ett oligopol. Det betyder att bankerna inte på allvar konkurrerar med varandra utan att de tillsammans håller en ungefär likadan prisnivå. Det kan jämföras med bensinmarknaden.

När konkurrensen inte fungerar hänger det på oss konsumenter och låntagare om vi inte ska betala för mycket. Vi måste våga spela ut bankerna mot varandra. Vi måste lära av varandra, våga prata om våra lån och hur vi förhandlat både ränta och villkor.

Kom ihåg att vid förra finanskrisen, som också var en fastighetskris, förlorade bankerna knappt något på hushållen. Trots att räntorna drog i väg mot 20 procent fortsatte vi tappert att betala lånen och dra in på annat. Så när kraven nu hårdnar vill bankerna bara vara på den säkra sidan och veta att du klarar av lånet. Därför stresstestar de dig för högre räntor och pratar om vikten av att amortera.

Men kom ihåg – ditt bästa förhandlingskort är att bankerna egentligen vill låna ut så mycket som möjligt. Skötsamma låntagare är det bästa bankerna vet.

ARTIKELN HANDLAR OM