Dagens namn: Elisabet, Lisbet
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Min Ekonomi

Han hade mycket mer att leva för

AMF:s ordförande anklagas för skattefusk – nu hoppar han av

”Lite mer att leva för” – det är AMF Pensions reklamslogan.

Ordföranden Bertil Villard kan ha tolkat det som ”betydligt mycket mer ...”

Han har flyttat 23 miljoner kronor till Peru för att undgå skatt – och LO rasar.

Nu hoppar han av sitt jobb.

För två år sedan skakades AMF Pension av en jätteskandal: dåvarande vd Christer Elmehagen hade fått pensionsavtal med rejäl guldkant – i mångmiljonklass.

Nu är bolaget i blåsväder igen.

Genom avancerade upplägg ska AMF Pensions ordförande Bertil Villard ha flyttat över vinster på 23 miljoner kronor till ett bolag i Peru – där han bara

behöver betala 4 procent i skatt.

Om Villard flyttar hem pengarna igen kan han tjäna så mycket som 10 miljoner kronor på den kreativa skatteplaneringen, enligt Sveriges Radio Ekot.

Hoppar av

På fredagsmorgonen meddelade Bertil Villard att han hoppar av jobbet på AMF Pension.

"De mediala reaktioner som ägarna givit uttryck för, i samband med de mediala uppgifterna om mitt skattemål, gör att jag inte längre känner att jag har förtroende för ägarna i AMF och de har uppenbarligen inte förtroende för mig", skriver han i mejl.

Kallat till extramöte

Bertil Villard själv menar att han inte gjort något fel och att allt är lagligt. Sverige hade ett skatteavtal med Peru fram till 2007. Men Skatteverket anklagar honom ändå för skattefusk.

Och nu hänger Bertil Villard löst. Skatteplanering stämmer inte överens med AMF:s högt uppsatta etiska riktlinjer. LO har kallat till ett extra styrelsemöte i helgen.

– LO anser att den skatteplanering som Bertil Villard ägnat sig åt är etiskt tvivelaktig och ett sätt att undandra sig sitt samhällsansvar, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh.

Bertil Villard tycker dock själv att han inte handlat etiskt fel.

– Jag tycker att om man har öppet redovisat i sin deklaration, ett enligt Skatteverket accepterat och godkänt förfarande, det vill säga det är lagligt – så har jag inga problem med det, säger han till Sveriges Radio Ekot.

”Låga skatter”

Svensk Näringsliv är hälftenägare i AMF Pension och vd Urban Bäckström kände till skatteplaneringen när Villard tillträdde som ordförande.

”Jag förstår att det väcker reaktioner, det handlar om väldigt låga skatter. Hur detta utvecklas rättsligt får vi nu följa och vi ska även lyssna på vad LO har för synpunkter,” säger han till Aftonbladet i ett skriftligt uttalande.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet