Riksbankschefens egna investeringar

Fondexperten: "Ingen optimal blandning"

Stefan Ingves.
MIN EKONOMI

Fonder i Handelsbanken.

Och aktier i svenska storbolag som H&M och Volvo.

Så investerar riksbankschefen Stefan Ingves sina egna pengar.

Riksbankschefen Stefan Ingves måste redovisa sin privatekonomi för riksdagen. Från hans redovisning den 30 juni i år framgår att han främst investerat i svenska storföretag som Telia Sonera, H&M, Volvo och SKF.

Miljonpension

Ingves har också en intjänad pension från Internationella Valutafonden på drygt 462 000 dollar – mer än 3,2 miljoner kronor.

Aftonbladet låter Mats Wester, sparexpert och chef för Affär på Länsförsäkringar Fondliv, analysera portföljen av fonder:

Handelsbanken Sverigefond index är en fond som ska gå precis som Stockholmsbörsen i övrigt. Det innebär att den blir lite säkrare än enskilda aktier, men det är fortfarande en riskabel placering: det är som att äga aktier men ett genomsnitt.

Handelsbanken Balans 50 är en fond som placerar både i aktier och obligationer. Det är mindre riskabelt än Sverigeindex.

Handelsbanken Lux Korträntefond placerar i räntebärande värdepapper med korta löptider. Här vet man vilken ränta man får. Den fondtypen som har lägst risk.

Handelsbanken Lux Långräntefond placerar värdepapper med långa löptider. Här kan värdet av obligationerna åka upp eller ner beroende vad som händer med räntorna. Den kan gå minus om räntorna skulle stiga.

"Inte optimal blandning"

Innan Mats Wester vet att det är Stefan Ingves fondsparande han tittar på säger han:

– Jag har svårt att se att det här är en optimal blandning. Det känns inte klockrent. Det är lite konstigt att både ha en kort och en lång räntefond för en aktiv sparare. Antingen har man en lång, för då tror man att räntorna ska gå ner. Tror man att räntorna ska gå upp, så satsar man på en kort räntefond – framför allt undviker man en lång.

Oklanderligt val

När han får reda på att det är riksbankschefens portfölj klarnar bilden:

– Då förstår jag. När det är Stefan Ingves ser jag logiken i den här portföljen. I den roll han har kan han påverka räntorna åt ena eller andra hållet. Han har troligen satsat lika mycket initialt i den korta och den långa räntefonden för att vara oklanderlig.

En miss med SAS

Om Ingves aktier säger Wester:

– Med några undantag är det Sveriges bästa, finaste och äldsta exportföretag han har aktier i. Det är stora, stabila företag. Sas och Nokia har inte haft en sådan rolig resa de senaste åren Där har han missat på, men sådana missar gör man när man handlar med aktier.

– Det är lite ensidigt sammansatt. Det är bara verkstadsindustri.

Aftonbladet har sökt Stefan Ingves för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM