Så fixar du ett budgetbröllop

"Det viktigaste är att vara ute i god tid"

En dröm i vitt Drömbröllopet ser olika ut för oss. Men en sak är säker, det kan kosta en smärre förmögenhet att gifta sig. Men det finns tips som kan spara mycket pengar.
MIN EKONOMI

Många drömmer om ett riktigt lyxbröllop.

Men det är inte alltid plånboken räcker till.

Som tur är behöver inte drömbröllopet kosta en förmögenhet.

– Bröllopsdagen är en av de viktigaste dagarna i ens liv. Det viktiga är att man utgår från vad man själv vill och inte vad gästerna vill ha, tipsar Sofia Söderlund som är bröllopskoordinator i Stockholm.

Foto: Lina & Linda
Sofia Söderlund, bröllopskoordinator

Det är bråda dagar för bröllopskoordinatorn och tvåbarnsmamman Sofia Söderlund, 36.

– Jag har jobbat med det här sedan ungefär ett år och det har varit fullt upp!

Hon berättar att den amerikanska trenden att anlita en bröllopskoordinator har tagit fart även i Sverige på senare år.

– Jag tror intresset kommer öka ännu mer. Sedan behöver kanske inte många helkoordinering utan kanske bara tips på vägen.

Hett 50-tal

En av de hetaste trenderna just nu är enligt Sofia 50-talsinspirerade bröllop.

– Man köper second hand och har inte det här jättearrangerade bröllopet.

Den trenden innebär också goda möjligheter att gifta sig till ett rimligt pris.

Hur ska man göra om man vill ha ett fint budgetbröllop?

– Man måste vara ute i god tid så man hinner förhandla och pyssla mycket själv. Sedan måste man göra en prioriteringslista så man är överens om vad som är viktigast.

Fira i dagarna tre

I genomsnitt lägger vi svenskar i runda slängar 50 000 kronor på våra bröllop.

– Bara elva procent betalar över 100 000 kronor för bröllopet.

Det finns pengar att spara, för den som är smart och lite pysslig.

Sofia Söderlund tipsar om att man exempelvis kan spara in pengar på att göra sina egna inbjudningskort.

Håller man bröllopet utanför storstaden, finns det också pengar att spara.

– Det är trevligt att åka till en annan ort och umgås i flera dagar. Då låter man gästerna stå själva för sina hotellrum.

Ett annat tips är att köpa en begagnad brudklänning eller låna en klänning.

– Det går också att beställa en klänning på nätet och sy om hos skräddare vid behov.

Dyr bukett

Själv skulle Sofia spara in pengar på blombuketten.

– Det är mycket arbete bakom dem och därför blir det en dyr post. Men man i regel har man bara brudbuketten en dag. Istället kan man ha en enkel, handknuten sommarbukett.

Däremot varnar Sofia för att spara in pengar på fotografen.

– Fotografen är viktig. Man vill ha fina kort och det ska vara någon som vet hur man fotograferar i kyrkan, eller i en mörk lokal utan att störa. Bilderna kan man sedan njuta av resten av livet.

Ett annat tips är att satsa på ett tema på bröllopet.

– Exempelvis behöver man inte hyra in porslin. Låna ihop av släkt och vänner och kör lite blandat. Det kan bli en väldigt vacker dukning!

FAKTA

Fint bröllop för en liten slant:

Brudklänning

En ny brudklänning kan kosta 10 000 kronor. Men så mycket pengar behöver man faktiskt inte spendera för att vara fin på sin bröllopsdag. På Blocket finns fina klänningar att fynda från någon tusenlapp och uppåt. Det finns både begagnade brudklänningar och nya till utförsäljning.

  Fixa frisyren och sminket själv

Kanske kan du fixa frisyren och sminket själv, eller så kanske du har en väninna som är duktig på detta? Här kan du spara in många tusenlappar. En bruddag på salongen med konsultation, uppsättning mm kostar ofta från minst cirka 2 000 kronor, men kan kosta så mycket som dubbla den kostnaden.

  Blomsterbuketten

Bestäm en budget för buketten innan du besöker floristen och fråga vad du kan få för den bestämda summan. Ett annat alternativ kan vara att plocka sin egen bukett. Det kan se väldigt fräscht ut om man har ett enkelt sommarbröllop utomhus.

  Bröllopsfoto

En bröllopsfotograf kan kosta 6 000 kronor att anlita, men det kan rentav bli dyrare än så. Om du känner någon som är en duktig fotograf finns det stora pengar att spara här.

  Lokalen

Allra billigast blir det om man har tillgång till ett bra ställe helt gratis. I hemmet eller vid sommarstugan. Dock måste man ha vädret i åtanke. Får alla plats inomhus vid behov? Finns det plats för ett partytält?

Du kan annars spara pengar genom att jämföra festlokaler. Håller du bröllopet utanför staden, blir det ofta i billigare.

Vissa festlokaler kan man hyra och själv ta med sig mat och dryck. Detta sänker priset. Vill du inte laga maten själv, finns det cateringfirmor man kan anlita.

  Smekmånaden

Har du is i magen kan du säkert fynda en billig resa i sista minuten. Sajter där du hittar resfynd är exempelvis: sistaminuten.se, ticket.se, destination.se och reseguiden.se.

Har du inte råd att åka någonstans? Kolla runt i bekantskapskretsen, be att få låna en släktings eller väns stuga och mys på landet.

ARTIKELN HANDLAR OM