Så många plus får Iphone 5

Min Ekonomi har synat Apples nya telefon

MIN EKONOMI

Iphone 5 är helt klart den bästa Iphone Apple byggt.

Många har redan hunnit köpa den eller är på väg att göra det.

Frågan är om den också är bättre än sina konkurrenter.

Apple själva kallar Iphone 5 det största som hänt Iphone. Och det är det. Men skam vore väl annars. En ny modell av en av världens hetaste mobiltelefoner kan inte vara något annat. Det vore katastrof för Apple.

Iphone 5 är snabbare, har större skärm, är tunnare och lättare än föregångaren Iphone 4S. Till det yttre har baksidan till största delen klätts i aluminium. Kanterna på frontglaset har slipats för att skapa effektfulla reflexer och accentuera designen. Hela telefonen ger en sober och lite lyxig känsla.Ännu har ingen av konkurrenterna visat upp något liknande och Iphone 5 får konkurrenten Samsungs Galaxy SIII att kännas uppenbart plastig. Baksidans över- och underdelen på Iphone 5 kantas av keramiskt glas. Under glaset finns antennerna som flyttats från sidorna där de finns i Iphone 4 och 4S. Det ska ge bättre mobilmottagning, något som märks när man jämför med de äldre modellerna. Och trots att skärmen blivit större går det fortfarande utmärkt att styra mobilen med tummen och en hand. Något jag till exempel inte kan göra med en Samsung Galaxy.

Mobilnät

Nya Iphone 5 har stöd för 4g/lte. Men än så länge har de svenska operatörerna inte dragit igång sändare på 1800-bandet som Iphone 5 stödjer. Mycket talar dock för att det kommer. Men knappast på hitsidan nyår. Tele2, Telia och Telenor har alla tillgång till 1800-bandet. Men inte Tre. Kanske något att tänka på innan man binder sig för 24 månader? Fast även utan 4g/lte är Iphone 5 betydligt snabbare än sina föregångare. Den har stöd för så kallad dc-hsdpa som ger upp till 42 Mbs i 3g-nät. Med ett Telia-sim når jag drygt 6 Mbs i deras överlastade nät hemma. Med ett Tre-sim kommer jag upp i 17 Mbs.

Dessutom har Iphone 5 snabbare wifi än föregångaren. Det är inga problem att komma upp i närmare 40 Mbs i hemmanätverket.

Kartor

”Mappgate” har nog blivit större än det egentligen förtjänar. Visst finns det stora brister i Apples nya kartapp som ersatt Googles kartapp. Inte bara i Iphone 5, utan i Ios 6 oavsett vilken telefon eller Ipad man använder operativsystemet i. Ett exempel är att Västra Järnvägsgatan i Stockholm, där Aftonbladets redaktion ligger, inte finns överhuvudtaget. Söker man kommer man till en gata med samma namn i grannkommunen Sundbyberg som dessutom markeras med en pil vid Kungsgatan i Stockholm.

Fast söker jag på vägen hemifrån till Vasagatan i Stockholm får jag tre helt korrekta rutter med köranvisningar som är rätt. Samma sak när jag söker vägen till Gymmet i Danderyd.

Felen i kartorna är dock fortfarande för många och Apple får göra mer än be om ursäkt. De måste få dem att fungera. En smart mobil utan fungerande kartor är kraftigt handikappad.

Siri

Röststyrningen Siri talar fortfarande inte svenska. Det en brist. Inte minst när Googles motsvarighet för Android får allt bättre stöd för svenska språket. Men om man talar engelska funkar det nu även med lokala sökningar i Iphone 5. Ungefär av samma kvalitet som Googles. Det vill säga: så där. Om man som jag bor i ett område där det bor många krögare som har firmaposten till bostaden, kommer de också med när jag ber Siri söka efter restauranger i närheten.

Kameror

Att huvudkameran fått ny programvara märks tydligast när man tar bilder i dåligt ljus. Dessutom har huvudkameran panoramafunktion och frontkameran har bytts ut mot en kamera med hd-kvalitet. Bildstabilisationen är mycket bättre. Det syns när man spelar in video. Det går också att ta stillbilder under tiden man spelar in videosekvenser. Ansiktsigenkänning fungerar både för stillbilder och video.

Batteritid

Batteritiden är bättre än i föregångarna. Men hur Iphone 5 klarar batteritiden när man kör 4g/lte återstår att se. Med fullt batteri håller den strax under 90 procent efter tio timmar i vila. Ett klart steg framåt.

Anslutning

Med Iphone 5 och nya Ipod Touch byter Apple kontakt till telefonen. Den tidigare 30-pinnarskontakten ersätts med den nya nio-pinnars Lightningkontakten som ger snabbare dataöverföring och kortare laddningstid. Det är i och för sig bra. Det ska finnas adaptrar så att man kan ansluta äldre tillbehör även till Iphone 5. Men de säljs till överpriser. 249 kronor per enkel adapter och hela 349 kronor för en med 20 centimeter kabel. Som om inte det vore nog så finns det inga att köpa. De ska komma i oktober. Men om det är nu i veckan eller den 31:a är det inga som vet besked om verkar det som.

Earpods

De nya medföljande hörlurarna är ett stort steg framåt. De sitter bättre i öronen och ljudet är nästan i klass med dyra in-earlurar från andra leverantörer. Dessutom är det bättre högtalare i telefonen. Numera sitter det tre högtalare i mobilen och det går faktiskt att spela upp musik med rimligt kvalitet så att folk runt omkring hör de också.

Iphone 5 är helt klart den bästa Iphone Apple byggt. Den är också en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden i dag. Tillsammans med Apples Itunes med musik, appar, film, e-böcker, tidningar och tidskrifter och podcasts erbjuder den något som faktiskt ingen av konkurrenterna kan matcha, än så länge i vart fall.

En sådan mobil borde få fem plus. Men, utan fungerande 4g/lte i Sverige, med en kartapp som fortfarande har många fel och med adaptrar som är larvigt dyra och dessutom inte ens går att köpa är det inte aktuellt. Fast även med de bristerna är Iphone 5 i en klass för sig. Varken Samsung Galaxy SIII eller Lumia 920 når upp till samma helhet som Iphone 5.

Så kungen fortsätter regera. Åtminstone ett tag till. Även om konkurrenterna på många områden inte är långt efter.

FAKTA

Iphone 5

Tillverkare: Apple

Plus:

Pris: 5 995 kr (16GB) - 7 995 (64 GB)

Skärm: 4 tum tryckkänslig pekskärm

Skärmupplösning: 640x1136 pixlar

Kameror: 8 Mpixel, front 1,2 Mpixel

Mobilnät: 3g >42 Mbs, 4g/lte (stöds inte ännu av svenska näten)

Processor: Apple A6 dubbelkärnig 1,29 Ghz

Lagring: Flashdisk 16/32/64 GB

Minneskort: Nej

Radio: Nej

Gps: Ja

Nfc: Nej

Wifi: Ja

Bluetooth: Ja

Mått (BxHxD): 58,6×123,8×7,6 mm

Vikt: 112 g

Taltid/standby: 8/225 timmar