Hackerattack mot banker

MIN EKONOMI

I förmiddags utsattes både Swedbank och SEB-banken för en nätattack.

Någon försöker stänga ner deras sida.

– Vi jobbar på att kunna lösa detta så fort som möjligt, säger Anna Sundblad på Swedbank.

Efter klockan ett var problemet löst och hemsidan fungerade som vanligt igen.

Men under några timmar var det svårt att komma in på flera bankers hemsidor.

– Det som har hänt är att någon försöker överbelasta vår hemsida genom att skicka en massa inloggningsuppgifter till sajten. Man lyckades stänga ner oss en stund, men nu fungerar allting som vanligt igen, säger Anna Sundbland, pressinformatör på Swedbank.

På SEB hade man stora störningar på sajten mellan 12-13. Precis som på swedbank.se försökte någon överbelasta nätet genom att skicka ett stort antal inloggningar.

Nu fungerar dock sajten som tidigare.

TT och SJ

Även TT, Tidningarnas telegrambyrå, utsattes i dag för en hackerattack, en så kallad ddos-attack som överbelastade företagets internetservrar och ställde till med stora tekniska problem.

Samma sak såg ut att ha drabbat SJ. Störningarna började klockan 10.30 och först 11.50 fungerade bokningen via nätet igen, men på SJ säger man att man ännu inte vet om det handlade om en attack eller något helt annat.

Svenska mål utsatta

Anders Ahlqvist, IT-expert på Rikspolisstyrelsen, säger till TT.

- Attacker av den här typen pågår ständigt mot myndigheter, organisationer och företag och det verkar inte finnas någon direkt plan bakom. Skjuter man mot polisen eller åklagare kan man kanske förstå det, men attacker mot Brottsförebyggande rådet och Domstolsverket är lite mer obegripligt. Det känns som svenska mål är utsatta i stor skala nu för tiden.

- Det är tekniskt begåvade människor som gör det här. Allt i från enskilda individer till löst sammansatta organisationer och ända upp på statsnivå, säger Anders Ahlqvist till TT.