Spara tusenlappar med nya elregler

Ny lag möjliggör elköp per timme – villaägare är vinnarna

Foto: Colourbox
Billigare el Med de nya reglerna kan du handla elen när den är som billigast.
MIN EKONOMI

I dag införs nya regler som gör det möjligt för privatkunder att köpa el per timme.

Det innebär att du får tillgång till det lägsta elpriset och kan spara många tusenlappar.

– Det låter

De nya lagen som införs i dag innebär att alla elhandelsbolag blir skyldiga att installera elmätare som mäter elen timme för timme i kundernas hem. Det gör att du själv kan kontrollera när elen är billigast och kan börja köpa den per timme, i stället för som nu när priset baseras på ett genomsnittligt månadspris.

Fördelen med de nya reglerna är att du med elmätarens hjälp kan styra elanvändningen till de timmar på dygnet när priserna är som lägst – vilket oftast är på natten.

Spara tusenlappar

Exakt hur mycket pengar du kan spara in på att köpa elen per timme är oklart, men elbolaget Fortums beräkningar visar att det går att spara upp till 15 procent för den aktiva kunden. I rena pengar skulle det innebära att en genomsnittlig villaägare med en årsförbrukning på 25 000 kilowattimmar per år sparar över 3 500 kronor.

– Då gäller det att du verkligen är aktiv och lägger om din förbrukning så att du bara använder elen när den är som billigast, säger Anna Albinsson, kundchef på Telge Energi.

För att handla elen per timme måste du ha en elmätare installerad som kan översända timdata för elförbrukningen. Elmarknadsinspektionen räknar med att 90 procent av alla elmätare redan klarar det. Skulle du ha en mätare som inte klarar det har nätägaren skyldighet att installera en sådan gratis.

Ligger lågt

Elbolagen har hittills legat lågt med att marknadsföra timavtalen och har fått kritik både från Elmarknadsinspektionen och näringsdepartementet för att de inte informerat kunderna om de nya reglerna.

– Vi är lite försiktiga eftersom det krävs att kunden är väldigt aktiv om den ska spara pengar på att köpa elen timme för timme. Köper kunden vid fel tillfälle kan kostnaden bli mycket högre än vad den var tidigare, säger Fredrik Landahl, chef för elhandeln på Fortum.

Elmarknadsinspektionens förhoppning är dock att kunderna inte själva ska behöva styra elanvändningen till de tider då den kostar som minst, utan att det så småningom ska skötas automatiskt.

Alla de stora elbolagen – Fortum, Telge Energi, Eon och Vattenfall – som Aftonbladets sajt Min Ekonomi ringt runt till erbjuder från och med i dag sina kunder en ny abonnemangsform där kunderna kan köpa elen per timme. De nya avtalen baseras på priset på den nordiska elbörsen.

Inte alla är vinnare

Men även om du i dag tecknar ett timavtal med ditt elbolag kan det dröja innan du kan börja handla billig el. Elbolagen ansvarar för att du får den nya mätaren, men det är nätägaren som ser till att den kommer på plats – och de har fram till årsskiftet på sig att installera den.

För de som bor i lägenhet blir det förmodligen inte värt att handla elen timme för timme. Vinnarna är i stället de som bor i villa och framför allt dem som har en värmepump.

En av dem är Åke Paldanius i Skellefteå.

– Lyckas man göra det så att det blir automatstyrt skulle det vara mycket bra, men jag är tveksam till om jag skulle orka jaga det billigaste priset manuellt, säger han.

FAKTA

Så handlar du elen per timme

Kontrollera med ditt elbolag om det har något timabonnemang. Elbolaget kontaktar sedan nätägaren som ansvarar för att du får rätt elmätare. Det kan dröja tre månader.

När allt är på plats gäller det att vara aktiv och kontrollera när elen är billigast, oftast på natten.

Styr om din förbrukning till de billiga tidpunkterna på dygnet. Tvätta, torktumla och låt diskmaskinen gå igång på nätterna.

Låt värmepumpen vara igång på nätterna.

Undvik att förbruka el på de tidpunkter då den är som dyrast, exempelvis på vardagsmorgnar och sena vardagseftermiddagar då industrierna är i full gång. Generellt är elen billigare på helgen, oftast lägst på söndagen.

Elskling.se har tagit fram en gratis mobil-app där alla kan se vad elpriset är timme för timme i det egna elområdet. Med hjälp av den kan du redan bilda dig en uppfattning om hur priset varierar under dygnet.

För mindre hushåll är det svårt att styra om förbrukningen så mycket så att det lönar sig att handla per timme.