Höjd pensionsålder kan snart bli verklighet

Regeringens utredning kommer att föreslå ändrade åldersregler i pensionen

Foto: Colourbox
Arbeta längre Regeringens pensionsåldersutredning föreslår att vi ska jobba längre.
MIN EKONOMI

Räknar du med att gå i pension vid 65?

Det kan du glömma, om regeringens utredare får som den vill.

– Vi kommer att lägga förslag om höjd pensionsålder, säger Ingemar Eriksson, som ansvarar för Pensionsåldersutredningen till tidningen Du & Jobbet.

Regeringen har gett i uppdrag till Ingemar Eriksson att reda ut om åldergränsen för garantipensionen ska höjas från dagens 65 år. Resultatet av utredningen presenteras först 2013, men redan nu slår utredaren Ingemar Eriksson att han kommer föreslå ändrade åldergränser i pensionssystemet

Ska arbeta längre

– Vi ska se över 61-årsgränsen, åldersgränsen för garantipension och LAS-gränsen på 67 år, säger han till tidningen Du & jobbet.

61-årsgränsen är i dag den lägsta åldern när man får börja ta ut pension i Sverige. Åldergränsen för garantipensionen är i dag 65 år. LAS-gränsen som i dag går vid 67 års ålder är den gräns där arbetsgivare utan någon speciell motivering kan säga upp en medarbetare.

Exakt med hur mycket åldergränserna ska höjas vill inte Ingemar Eriksson säga i nuläget.

"Folk vänjer sig"

På frågan från Du & Jobbet om hur han tror att människor kommer att reagera på en höjd pensionsålder svarar Ingemar Eriksson:

– De kommer nog att tycka att det är jobbigt i början, att tänka på att behöva jobba ett eller två år längre. Men med tiden kommer det att ändras.

Enligt utredningen kan en höjd pensionsålder innebära lösningen på en kommande arbetsbrist, och ge mer pengar i kassan för arbetstagarna när de väl går i pension.

"Förlorare"

Men alla blir inte vinnare med en höjd pensionsålder.

– Om man höjer pensionsåldern utan att förändra villkoren i arbetslivet kommer personer med dåliga arbetsförhållandet bli förlorare, säger Maria Albin, professor i arbets- och miljömedicin, Lunds universitet, till Du & Jobbet.