Skolfotografen erbjuder retuschering av barnen

Föräldrarna till förskolebarnen rasar: Det här är inte okej

Foto: Gunno Rask
Monica Vial med dottern Smilla.
MIN EKONOMI

Barnen på förskolorna i Östersund erbjuds retuschering av årets skolporträtt.

Nu rasar föräldrarna mot fotoföretaget.

– Så här får det inte gå till, säger Monica Vial.

Monica Vial, 33, fick nästan en chock när hon såg erbjudandet från företaget som skulle fotografera hennes två döttrar på förskolan. På en lapp fick föräldrarna kryssa i om de tillät att barnen retuscherades på fotografierna.

I erbjudandet stod det att fotograferna kunde göra "lätt retuschering av snor, matrester, sår, blåmärken, helt kostnadsfritt".

– Jag tänkte direkt att det här är inte okej, varför ska man retuschera bilder på små barn. Det är helt sjukt egentligen, säger Monica.

”Strider mot det vi lär barnen”

Hon ringde upp företaget och krävde en förklaring.

– De menade att de hade fått påtryckningar från föräldrar att de skulle retuschera bilderna, eftersom många var missnöjda. Men det strider ju mot allt vi försöker lära barnen – att de är fina som de är och att man ska tycka om sig själv som man är. 

Monica säger att hon i fortsättningen inte kommer att köpa bilder från skolfotograferna.

Företaget som erbjöd retuscheringen ”Fotograferna Maria & Anna” är förvånade över kritikstormen, men säger att de aldrig skulle retuschera fotografierna utan föräldrarnas tillstånd.

– Vi erbjuder de som gör ett aktiv val att ta bort en snorkråka, ett rivmärke eller ett litet myggbett. Det handlar alltså inte om att vi gör tänderna vitare, förlänger ögonfransar eller påverkar det naturliga utseendet på något sätt, säger fotografen Anna Wilhelmsson.

”Folk missuppfattar”

Hon säger att efterfrågan på retuscheringstjänsten är stor bland föräldrarna.

– Vi har 11 000 kunder, och mer än hälften av dem har efterfrågat det här. En del har till och med skickat tillbaka bilderna och frågat varför vi inte tagit bort sår eller rivmärken när tekniken nu möjliggör det. Jag tycker att debatten är viktig, men ordet retuschering är väldigt värdeladdat och används av veckopressen för att beskriva hur någon ändrar en annans utseende, men även av oss för att ta bort lite snor. Därför tror jag att en del missuppfattar det lite.

"Barnen påvarkas"

Thomas Parling, universitetslektor i psykologi på Uppsala universitet, säger att det inte finns någon forskning på hur barnen påverkas av att man gör enklare retuscheringar av deras porträtt.

Men det finns forskning som visar att barn som jämför sig med ett skönhetsideal ofta mår sämre.

– Barnen påverkas av det skönhetsidealet som syns i medierna och samhället, och jämför sig med det. Redan när barnen är fem, sex år förstår de att det finns ett ideal och de kan börja prata om att man ska vara smal och inte för tjock. Går det för långt växer missnöjet med sin egen kropp och det kan öka risken för störda ätbeteenden och extrema ätstörningar, säger han.

Aftonbladets ekonomisajt Min Ekonomi har i en serie artiklar skrivit om skolfotografiernas villkor, priser och hur många föräldrar upplever att fotografierna är oskäligt dyra.

FAKTA

Så säger de andra skolfotograferna om retuschering

■ ■ Skolfoto Mitt – Som standard gör vi ingen retuschering. Men finns det ett önskemål från föräldrarna att vi ska bort en mjölkmustasch eller snorkråka kan vi göra det.

■ ■ Skolfoto Norden – Vi erbjuder ingen retuschering. Men hör en förälder av sig och vill ha någon form av retuschering gjord i sin porträttbild, tillgodoser vi naturligtvis kundens önskemål.

■ ■ Spectra Bild – Retuschering av bilderna på barnet är inget vi gör eller erbjuder kunderna.

■ ■ Svenskt Skolfoto – Erbjöd tidigare en lättare retuschering, men tog bort tjänsten efter att den uppmärksammades i medierna.

■ ■ Stjärnstudio AB – Vi gör inte några retuscheringar på våra bilder om det inte är så att föräldrarna beställer det som en efterbeställning Stjärnstudio AB

■ ■ Kungsfoto – Ingen uppgift.