Ökat intresse för rörligt elpris

Den nya timmätningen kan vara en förklaring

Foto: Foto: TOMMY MARDELL
Förra veckan infördes nya regler som gör det möjligt att handla el per timme.
MIN EKONOMI

Intresset för rörligt elpris har ökat. En förklaring kan vara att timmätning nu är möjlig.

Men svensken är betydligt mindre riskvillig än grannarna i Norge.

Drygt 36 000 hushåll bytte elhandelsbolag i augusti enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Av dem som gjorde bytet på elbytarsajten elskling.se valde 65 procent fast elpris och 35 procent rörligt. Det är betydligt fler med rörligt pris än i augusti i fjol och också fler än i juli i år.

Modigare i Norge

Ökningen kan möjligen förklaras av den senaste tidens skriverier om timmätning, något som bara kunder med rörligt avtal kan dra nytta av, tror sajtens vd Faraz Azima.

Han konstaterar också att svenska hushåll år efter år har prioriterat den trygghet som ett fastprisavtal ger framför ett rörligt elavtal. Enligt SCB har cirka 31 procent i Sverige rörligt elpris.

– I Norge är det tvärtom. Där har omkring 65 procent rörligt elpris och bara 4 procent har fastprisavtal. Övriga har en variant som kallas variabelpris, en avtalsform som inte finns här, säger Azima.

Stort utbud

Skillnaden beror inte på att det inte finns så många fastprisavtal i Norge som i Sverige. Utbudet är stort i båda länderna.

– Det är alltså inte utbudet som skapar skillnaden utan kundernas preferenser. De norska hushållen tycks vara mer riskbenägna.

TT