Smart att köpa saker fel säsong

Foto: COLOURBOX
MIN EKONOMI

Att köpa vid fel tid är oftast rätt för plånboken.

Ett exempel: Strunta i sommarbilen och slå till på en höstbil – det ger dig upp emot 30 procents rabatt.

– Du får mer för pengarna om du köper bil på hösten, säger Mikael Höög på Motormännens riksförbund.

Det är något alla säger och det kanske låter som en självklarhet – men att köpa ur säsong är ett av de bästa och säkraste sätten att får ett bra pris på en vara. Aftonbladet Min Ekonomi lät sajten Blocket ta fram statistik på hur priserna skiljer sig åt under höst jämfört med vår på några begagnatvaror.

– Generellt kan man säga att det är fördelaktigt att sälja i säsong och köpa ur säsong, säger Anette Karlberg, pressansvarig på Blocket.

”Vill sälja av fjolårsmodeller”

Det är framför allt fyra objekt som sticker ut: Motorcyklar, bilar, husvagnar och husbilar.

– Här är priserna 20-30 procent lägre under hösten jämfört med under sommaren, säger Anette Karlberg.

När det gäller bilar och motorcyklar syns samma tendens hos bilhandlarna.

– Det beror inte bara på att folk vill ha en sommarbil. Det kommer mycket nya modeller kommer under hösten och vintern, det påverkar också. Handlarna vill sälja av förra årets modeller, säger Jan Berg, bilhandelschef på Motorbranschens Riksförbund.

Stor begagnatmarknad på skidor

En annan vara, där rean nu går in på sluttampen, är skidor. Än så länge finns fullt med oanvända modeller från förra vintern i butikerna. Men det gäller att göra läxan ordentligt innan man slår till:

– Läs igenom recensioner och tester för att få reda på vad andra skidåkare tycker om skidan. Skiljer sig årets modell något från fjolårets? I vissa fall är det bara grafiken som ändras och då kan man spara en hacka på att kika på produkter från fjolårets sortiment, säger Ola Melin på skidsajten Freeride.se.

Begagnade skidor kan också vara en bra affär.

– Begagnatmarknaden är stor. Mycket av det som annonseras ut är sparsamt använt och med lite tur kan man göra stora fynd, säger Ola Melin.

FAKTA

Läge att fynda i höst

Här är några av de varor där priserna är märkbart lägre under hösten:
 

Bil

Motorcykel

Båt

Skidor

Fritidshus

Cykel

Trädgårdsmöbler