Bäddat för ännu fler räntesänkningar

En bank sänkte på torsdagen boräntorna för andra gången denna vecka

Foto: mark earthy/scanpix
Billiga bolån Nu spår ekonomerna ännu fler räntesänkningar.
MIN EKONOMI

Trycket på att Riksbanken ska räntan ytterligare ökar.

Och i dag sänkte Länsförsäkringar sina boräntor en andra gång denna veckan.

– Vi följer löpande utvecklingen på marknaden, både i upp- och nedgångar, säger Anders Borgcrantz, vice vd på Länsförsäkringar Bank till TT.

På torsdagen kom ännu en laddning oväntat svaga svenska inflationssiffror som skakade om marknaden, där kronan och marknadsräntorna trycktes nedåt.

Det fick SEB:s ekonomer att snabbt gå ut med en ny prognos över Riksbankens reporänta. Nu tror ekonomerna att Stefan Ingves gäng kommer att sänka räntan två gånger de kommande fyra månader – i december och i februari.

Rekordlågt

Riksbankens räntebana som publicerades förra månaden säger att reporäntan ska ligga kvar på 1,25 procent fram till mitten av 2013 för att därefter börja höjas igen. Men SEB:s ekonomer räknar nu med att reporäntan i februari nästa år har sänkts till 0,75 procent, alltså rekordlåga nivåer.

Även Nordea tror på en räntesänkning i december till 1,00 procent. Bankens chefekonom Torbjörn Isaksson säger dock till TT att en majoritet i Riksbankens direktion verkar oroade för hushållens skuldsättning, när huspriserna stiger och kreditgivningen ökar.

Flera banker sänkte räntorna

Och på torsdagen gick Länsförsäkringar ut och sänkte sina boräntor för andra gången denna vecka.

Räntan på bolån med tre månaders bindningstid sänks med 0,12 procentenheter till 3,36 procent och räntan på ett femårigt bolån med 0,05 procentenheter till 3,50 procent.

Länsförsäkringar gjorde en serie sänkningar av boräntor redan i tisdags.

– Vi följer löpande utvecklingen på marknaden, både i upp- och nedgångar, säger Anders Borgcrantz, vice vd på Länsförsäkringar Bank till TT.

I tisdags sänkte även Nordea, Handelsbanken och SEB sina boräntor, sedan statliga SBAB i måndags sänkt sina räntor.

Och i dag följde Skandiabanken efter och sänkte räntorna på korta och långa boräntor. Räntan på ett bostadslån med tre månaders bindningstid sänks 0,17 procentenheter till 3,39 procent. Femårsräntan sänks 0,15 procentenheter till 3,52 procent
 

TT/Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM