Här vill svenskarna jobba helst

MIN EKONOMI

Google klar etta – med H&M hack i häl.

De två företagen lockar mest när svenskar i början av karriären får välja önskearbetsplats.

– Förklaringen är att de har fokus på medarbetarna, säger Daniel Wägert på Universum.

Drygt 8 500 svenskar med högskole- eller universitetsexamen, och som jobbat 1-8 år deltog i Universums undersökning. Google hamnade högst på IT-branschens lista och trea på listan för dem med en ekonomexamen.

Medarbetare nöjda

– Vi ser flera nya företag högt upp på listan, som Google och Spotify, som från start har en annan syn på medarbetare än den traditionella. Googles 20-procentsregel, där den anställde får ägna just 20 procent av sin tid åt något den är intresserad av, är en anledning till att folk vill söka sig dit. De är dessutom duktiga på att sprida storyn om att de är en bra arbetsplats, säger Daniel Wägert.

"Jobba hemifrån viktigt”

Det som kännetecknar en bra arbetsplats är att den är innovativ, utmanande och motiverande, tycker deltagarna i undersökningen.

– Det ska också finnas element av trygghet och tydliga mål. Vi ser också en tendens att folk önskar att de ska kunna jobba hemifrån och från andra platser än på kontoret, säger Daniel Wägert.

H&M och Ikea placerar också sig högt, precis som tidigare år. Däremot sjunker storbankerna på listan, troligen beroende på dålig publicitet, enligt Universum.

FAKTA

De populäraste företagen

Ekonomer:

1. Hennes & Mauritz

2. IKEA

3. Google

4. McKinsey & Company

5. Exportrådet

6. Nike

7. Spotify

8. The Boston Consulting Group

9. SEB

10. Handelsbanken

IT-branschen:

1. Google

2. Apple

3. Microsoft

4. Spotify

5. DICE

6. IKEA

7. Ericsson

8. Volvo IT

9. Samsung

10. Hennes & Mauritz

ARTIKELN HANDLAR OM