Bankernas bolån granskas

"Vi har indikationer på att det här inte fungerar så bra"

MIN EKONOMI

Bankerna fortsätter att dra in rekordvinster på bolånen.

Nu undersöker Konkurrensverket om de höga vinsterna beror på att bankbranschen satt konkurrensen ur spel.

– Jag skulle nog önska mig lite mer konkurrens på marknaden, säger finansmarknadsminister Peter Norman (M) till TT.

Bankerna har under det senaste året fått hård kritik för att de inte sänker boräntorna tillräckligt mycket när Riksbanken sänker sin reporänta.

Förklaringen från bankerna har varit att kopplingen mellan boräntorna och reporäntan inte längre är lika stark.

"Vår skyldighet"

Men nu ska Konkurrensverket granska om det verkligen stämmer.

– Vi har ställt ett antal frågor till bankerna för att undersöka om konkurrensen fungerar som den ska i branschen, säger Gunnel Schön, chef för den avdelning på Konkurrensverket som har hand om granskningen.

Bankerna som granskas är SEB, Handelsbanken, Nordea, Swedbank, Danske Bank, Länsförsäkringar Bank, SBAB och Skandiabanken.

Svaren från bankerna har nyligen kommit in och nu ska verket analysera uppgifterna. En rapport med slutsatserna är planerad till våren.

– Några misstankar om brott mot konkurrenslagstiftningen finns inte, men det är vår skyldighet att följa marknaden för att se om något inte fungerar, säger Gunnel Schön.

Välkomnar granskningen

Även bankernas låga sparräntor och de höga fondavgifterna kommer att granskas.

Villaägarnas Riksförbund har länge kritiserat bankernas bolånemarginaler och välkomnar nu granskningen.

– Bankerna tjänar fortfarande mycket pengar på sin bolån, och så länge de kommer undan med det kommer de att fortsätta med det, säger Daniel Liljeberg, chefekonom på Villaägarnas Riksförbund.

Enligt deras uträkning har skillnaden mellan den femåriga bundna räntan på bostadslån och den femåriga bostadsobligationsräntan nästan fördubblats sedan 2008.

Även finansmarknadsminister Peter Norman (M) välkomnar Konkurrensverkets granskning.

– Konsumenten tycker jag alltid är i underläge, framför allt på finansiella marknader. Det vi kan göra från politikers och myndigheters sida för att stärka konsumentens ställning, det är bra, säger Peter Norman till TT.