Praktisk spelteori vann ekonomipriset

Foto: SCANPIX
MIN EKONOMI

Det blev amerikanarna Alvin Roth och Lloyd Shapley som fick Nobelpriset i ekonomi.

Professorerna, 60 och 89, belönas för att ha underlättat arbetet med bland annat njurtransplantationer och skolantagning.

Åtgärder vi även kan få se i Sverige i framtiden.

Foto: Harvard Business School
Al Roth, ena halvan av vinnarduon

Priset kallas i folkmun Nobelpriset i ekonomi men har officiellt det lite mer otympliga namnet ”Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne”.

Det instiftades 1968 och innebär förutom äran en check på åtta miljoner kronor, som i år alltså delas på två.

Jobb med skolor och sjukhus

Forskningen som brukar tilldelas Nobelpriset i ekonomi är precis som de övriga fälten oftast svår att förstå för gemene man som brukar ha svårt att se nyttan med upptäckterna. Men årets pris är ovanligt praktiskt.

 Alvin Roth och Lloyd Shapley har nämligen applicerat sina teorier om spelteori på amerikanska skol- och sjukhussystem.

Nobeljuryn skriver i sin motivering att ekonomerna "på bästa sätt parat ihop olika aktörer med varandra. Det kan till exempel gälla att matcha skolbarn med skolor, eller donatorer av mänskliga organ med patienter som behöver en transplantation för att överleva".

Det var 2003-2004 som Alvin Roth byggde vidare på Lloyd Shapleys forskning kring spelteori från 60-talet och reformerade skolantagningen i New York och Boston.

Njurtransplantationerna som juryn pratar om är det matchningssystem mellan donator och mottagare som Roth infört i New England, de sex delstaterna i nordöstra USA.

Forskning som kan rädda liv

När Vetenskapsakademien ringde upp Alvin Roth under presskonferensen var han både förvånad och ödmjuk inför priset.

– När jag kommer till skolan i dag antar jag att eleverna kommer att vara mer uppmärksamma, säger han enligt TT.

– Arbetet handlar om att matcha saker, och många av de viktigaste sakerna vi gör i våra liv handlar om det, fortsätter Alvin Roth.

Jörgen Weibull, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan, är nöjd med juryns val.

– Absolut. De är mycket värdiga vinnare med väldigt bra bidrag, säger han till Aftonbladet.

Den svenske professorn, som träffat båda pristagarna, tror att deras forskning kan komma att tillämpas praktiskt även i Sverige.

– Ja. Deras system har ju hjälp skolorna och sjukhusen i USA och kan rädda liv, säger Jörgen Weibull.

Kritiserad och ojämställd utmärkelse

Historiskt har priset kritiserats av Nobelfamiljen som menar att Riksbanken missbrukar deras namn och att varken Alfred eller någon annan i släkten haft en tanke på att instifta ett ekonomipris.

Andra kritiker av priset har varit socialdemokraterna Kjell-Olof Feldt och Gunnar Myrdal, som båda velat avskaffa priset eftersom det oftast givits till ekonomer till höger på den politiska skalan.

Ekonomipriset är det mest mansdominerade av de fem Nobelprisen, och fram till 2009 då amerikanskan Elinor Ostrom vann hade ingen kvinna fått priset.

Ungefär 60 procent av vinnarna har varit amerikaner.

Texten uppdateras