Nu startar kriget om tv-tittarna på nätet

Du som konsument blir vinnare – lägre priser och större utbud

MIN EKONOMI

Konkurrensen om den svenska filmpubliken på nätet ökar.

Senast i går lanserades den amerikanska nätjätten Netflix på den svenska marknaden.

Och nu pressas priserna på tv på nätet.

Här är guiden till de mest prisvärda playtjänsterna på den svenska marknaden.

Ett stort krig har brutit ut om de svenska tv-tittarna på nätet. Efter flera månaders spekulationer lanserades i går en av världens största nätbaserade prenumerationstjänster för filmer och serier – Netflix – för den svenska publiken.

”Framtidens tv”

Netflix är en prenumerationstjänst där prenumeranterna kan se streamade filmer och tv-serier på sin dator eller tv.

– Vi är stolta över att få introducera framtidens tv i Sverige. Nu kan folk i Sverige titta direkt på fantastiska filmer och tv-serier var som helst, när som helst, på många olika enheter, till ett lågt månadspris, säger Reed Hastings, vd för Netflix och en av företagets grundare.

Snart lanserar även den amerikanska seriejätten HBO en playtjänst på den svenska marknaden.

Den ökade konkurrensen om nättittarna gör att du som konsument kan dra fördel av lägre priser och ett större utbud av nya filmer och serier hos playtjänsterna.

I samband med Netflixs lansering sänkte exempelvis Viaplay priserna på sitt serie- och filmabonnemang från 99 kronor i månaden till 79 kronor i månaden.

– Vi har sett att många nya aktörer på marknaden har lagt sig på 79 kronor, och vill inte att priset ska utgöra en tröskel för konsumenten i valet av onlinetjänst, så därför sänkte vi priset, säger Niclas Ekdahl, vd på Viaplay.

”Bra med konkurrens”

Han välkomnar den nya konkurrensen på marknaden.

– Det positiva är bland annat att vi nu stärker vårt innehåll. Vår bild av marknaden är att kunderna kommer att vilja ha färre abonnemang, och vinnarna blir de tjänster som kan erbjuda ett komplett utbud av tv, film och sport.

Förra månaden lanserade även TV4-gruppen playtjänsten Filmnet, som visar C More Films utbud av filmer och serier via internet och mobila nätverk. C More har en egen playtjänst, men för att få tillgång till den krävs det att du har ett traditionellt tv-abonnemang hos C More.

Om du vill teckna upp dig på en playtjänst är det viktigt att du undersöker att den tjänsten du valt kan visas på din dator eller läsplatta. Vissa tjänster som i dag erbjuds fungerar inte på alla enheter.

FAKTA

■ ■ ■ Netflix – har ett brett urval av Hollywoodproduktioner, samt svenska och internationella filmer och tv-serier. Exempel på serier: How I Met Your Mother, Breaking Bad, The Vampire Diaries och Arrested Development.

Fungerar till: PC, Mac, Ipad, Iphone, aAndroid, PS3, Xbox, Smart-tv mfl.

Kostnad: 79 kronor/månaden för både serier och filmer, ingen bindningstid.

Aftonbladets prylexpert Peter Petterssons kommentar och betyg: Öppnade i Sverige den här veckan. Tv-serier och filmer som man kan se i det mesta. Totalt cirka 230 tv-serier som Bones, Weeds och Dexter. De nyaste från 2011 men de flesta är äldre än så. Många filmer, men de har några år på nacken. Ett 60-tal svenska filmer som alla är minst några år gamla. Betyg:

■ ■ ■ Viaplay – erbjuder ett stort utbud av serier, filmer och dokumentärer Serierna är främst de som sänds på TV3, TV6 och TV8. Serierna läggs upp en veckan innan de sänds på tv. Kunderna får även tillgång till olika boxpaket med serier som Lost och Vänner. Har även ett sportpaket som bland annat sänder Premier League, Champions League, NHL, PGA och Formel 1.

Fungerar till: PC, Mac, Ipad, Iphone, Android, Smart-tv mfl
Kostnad: Endast serier – 49 kronor/månaden, serier och filmer – 79 kronor/månaden, serier, filmer och sport – 199 kronor/månaden. Ingen bindningstid.

Peter Petterssons kommentar: Nyare filmutbud än Netflix. Några rullar är till och med från i år. Ganska brett utbud som också innehåller vuxenrullar för dem som har sådana intressen. På tv-sidan är det dock mest fråga om återutsändningar egenproduktioner från Viasats tv-kanaler Tv3, Tv6, Tv8 och Tv10. Några av de utländska serier Viasats kanaler sänder finns också med. Ännu mera intressant för sportintresserade, men då blir abonnemanget dyrare. Betyg:

■ ■ ■ Filmnet/Cmore –  Filmnet visar C More Films utbud av filmer och serier. Filmnet erbjuder både internationella och svenska filmer för många åldrar. Exempel på serier: Game of Thrones, The Newsroom, True Blood och Weeds. Men för att få tillgång till Cmores övriga utbud måste du teckna ett klassiskt tv-abonnemang.

Fungerar till: PC, Mac, ska komma för Ipad

Kostnad: Just nu 49 kronor i månaden under de tre första månaderna du abonnerar på tjänsten. Därefter övergår priset till 129 kronor per månad. Ingen bindningstid.

Peter Petterssons kommentar: För att kunna beställa och se C More måste du vara digital-tv- eller webb-tv-kund hos någon av C Mores operatörer (förutom för Filmnet där du kan se vissa filmer och serier). Det är knappast ett framgångskoncept. Det finns några amerikanska operatörer som håller på så. Men om man vill konkurrera på riktigt med Netflix, Viasat och snat också Hbo, tror jag man måste vara mera flexibla. Utbudet av filmer är i klass med Viasats. Betyg:

■ ■ ■ Voddler – är från början en gratistjänst som fungerar ungefär som Spotify. Användaren kan streama vissa filmer och serier gratis, men får då se reklam före och efter filmen. De allra senaste filmsläppen kan användarna hyra. Sajten har också en betaltjänst där du får tillgång till fler serier och filmer, och där du slipper reklamen.

Exempel på serier: 21 Jump Street, Bron, Kennedys och The Big bang theory.

Fungerar till: PC, Mac, Ipad, Iphone, Android, Windows Phone, Symbian och MeeGo

Kostnad: 79 kronor i månaden för plustjänsten. Ingen bindningstid.

Peter Petterssons kommentar: Voddler har blivit bättre på senare tid. Men det känns fortfarande som om de stora titlarna har svårt att hitta dit. Samma sak gäller tv-serierna. Voddler har levt som en bubblare, en "Spotity för film-tjänst " i rätt många år nu utan att liksom blomma ut. Med ett pris för plusttjänsterna som är i samma nivå som Viasats och Netflix väljer jag inte Voddler. Betyg:

■ ■ ■ HBO – lanseras inom kort i Sverige och visar de stora populära amerikanska tv-serierna och filmer.

Fungerar till: PC, Mac, Ipad, Iphone, Android, PS3, Xbox, Samsungs Smart-tv, Xbox, mfl.
Kommer enligt uppgifter att kosta 79 kronor i månaden.

Peter Pettersson: Om man utgår från vad Hbo erbjuder sina amerikanska kunder så ligger fokus på bolaget egna serierproduktioner som Boardwalk Empire, Sopranoas, The Wire, Treme och ett gäng amerikanska stand-up. Roliga men gamla. Lewis Black's Red. White and Screwed är en av mina favoriter. Men den är från 2006. Bra utbud av filmer, men de är inte från i år. Får se hur utbudet blir när Hbo startar i Sverige.