Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Min Ekonomi

Mobilen – framtidens plånbok

Mobiltelefonen väntas i framtiden ta över efter plånboken. Mobiltelefonen väntas i framtiden ta över efter plånboken. Foto: AP, COLOURBOX, STEFAN JERREVÅNG

I framtiden kan man klara sig utan sedlar, mynt och kreditkort.

Den nya plånboken blir – mobilen.

Redan nu finns betalningslösningar där telefonen ersätter slantarna.

Oskar Karlsson.   Oskar Karlsson.

Det lär dröja innan vi kan klippa alla kort och pensionera portmonnän.

Men faktum är att övergången - där mobiltelefonen tar över efter plånboken – redan är igång. Många av oss har exempelvis köpt parkeringsavgifter och buss- och tågbiljetter via sms. Och den stora revolutionen, där vi helt kan slopa kort och sedlar, står vid dörren.

Köp mellan privatpersoner

Flera banker och ett antal IT-jättar tävlar nu om att hinna först med en lösning som gör att man kan betala med telefonen. Närmast att införas på allvar i Sverige ligger systemet Swish, som är till för köp mellan privatpersoner, exempelvis Blocket-varor. Alla de sex största bankerna står bakom lanseringen av tekniken senare i höst. 

– Med det här systemet kan man överföra pengar enbart genom att ha tillgång till mottagarens mobilnummer. Dessutom går överföringen i realtid och inte som nu när det dröjer innan pengarna kommer om inte avsändare och mottagare har samma bank, säger Oskar Karlsson, Mobile Payment Manager på Swedbank.

Lagra kvitton - i mobilen

Den stora utmaningen för mobilbetalning är ute i handeln. Än finns inte tillräckligt starka incitament vare sig för butiker eller konsumenter för betalning med mobil.

– Själva betalningen kommer inte att gå så mycket smidigare bara för att det görs virtuellt i mobilen. Den mobila betalningen kommer bara lyfta när det finns mervärdestjänster, till exempel att man automatiskt kan lagra kvitton, kundkortspoäng, biljetter och kuponger elektroniskt samtidigt som man gör mobilköpet, säger Martin Sebelius på företaget Greenwich Consultning, som genomfört ett 30-tal projekt inom mobila betalningar runt om i världen.

Framför allt två tekniker kämpar om herraväldet när det gäller betalning i butiker - Qr och NFC (Near Field Communication). Qr är en tvådimensionell streckkod som mobilen kan läsa av, medan NFC via ett chip kan skicka information trådlöst till och mellan smarta telefoner. 

Swedbank tidigt ute

Swedbank har startat betaltjänsten Bart, som bygger på Qr-tekniken.

– Vi har märkt att våra kunder är irriterade över alla kort man måste ha med sig i plånboken, och att man måste spara kvitton. Dessutom vill man automatiskt kunna få en överblick över vad man köper. Detta vill vi kunna ge våra kunder, säger Oskar Karlsson, som är Product manager för Bart på Swedbank.

Bart går i dag att testa på tre Hemköpbutiker i Stockholm om man är kund i banken, har en Iphone eller Android, och använder internetbank. Det dröjer dock till nästa år innan tekniken lanseras på allvar.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet