Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Min Ekonomi

Mister arv efter flytt dagen före dödsfall

Domstolen: Räknas inte som sambos

Paret grälade och hon stormade ut ur lägenheten med sina saker.

Dagen efter avled mannen.

Nu går hon miste om en kvarts miljon i arv eftersom domstolen anser att de inte var sambos.

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS

Kvinnan och mannen från Ljungbytrakten hade varit ihop från och till i ett och ett halvt år. De hade precis köpt ett hus tillsammans, som de enligt henne snart skulle flytta in i. Men det blev aldrig så. En kväll i januari 2009 blev de osams. Kvinnan tog sina saker och lämnade lägenheten. Dagen efter dog mannen.

”Hade köpt hus tillsammans”

Efter några månader fick kvinnan reda på att han hade en kapitalförsäkring på en kvarts miljon kronor, placerad hos Länsförsäkringar.

Men bolaget ville inte betala ut pengarna till Ljungbykvinnan, utan till mannens barn från ett tidigare förhållande. Motiveringen: Att paret hade flyttat isär och att de därför inte var sambos längre.

– Min klient hävdar att det inte var så och att deras förhållande inte hade upphört. De hade ju dessutom köpt ett hus tillsammans som de skulle flytta till, säger kvinnans advokat Torgny Eklund.

Stämde försäkringsbolaget

Kvinnan stämde Länsförsäkringar för att få pengarna, men Stockholms tingsrätt gick på bolagets linje eftersom domstolen ansåg att kvinnan inte kunde bevisa att varit sambos. Paret var bara skrivna på samma adress mannens sista elva dagar i livet.

– Det är en definitionsfråga när man flyttar isär. Men går det att slå fast att man har gjort det gäller inte sambolagen, och mannens barn blir i det här fallet förmånstagare istället. Hade hon varit namngiven i kapitalförsäkringen hade det blivit annorlunda, men jag antar att hon inte var det, säger Gunilla Nyström, Privatekonom på SEB och författare till boken "Familjens juridik".

Får betala 167 000 i rättegångskostnader

Mannens exfru vill inte uttala sig förrän hon har läst domen. Pengarna hamnar nu hos deras gemensamma barn.

– Jag har inte hört något om den och inte sett den, därför vill jag inte säga något, säger hon.

Domen är dubbelt olycklig för kvinnan som stämde Länsförsäkringar. Förutom att hon går miste om arvet på en kvarts miljon måste hon nu också betala 167 000 kronor i rättegångskostnader.

– Vi har inte bestämt om vi ska överklaga än. Men den lilla människan har det ekonomiskt svårt här mot ett stort försäkringsbolag, hur rätt man än tycker att man har, säger kvinnans advokat Torgny Eklund.

Enligt Lena Bivner, pressansvarig på Länsförsäkringar, har bolaget bara rättat sig efter domstolens beslut.

– Försäkringen är en livförsäkring, där ett avtalat försäkringsbelopp utfaller till insatta förmånstagare om den försäkrade avlider. Om inget annat väljs, gäller standardförordnandet: Make/sambo eller om sådan saknas, barn, eller, om sådana saknas, arvingar, hälsar Lena Biver i ett skriftligt svar.

Det här händer vid en separation om ni saknar samboavtal

Väljer ni inte att skriva ett samboavtal omfattas ni av sambolagen – förutsatt att villkoren i lagen är uppfyllda.

Lagen instiftades 1998 för att skydda den svagare parten i förhållandet när det upphör.

Bostaden och bohaget som ni skaffat gemensamt delas lika, oavsett om någon betala mer än den andra.

Alla andra värdesaker som exempelvis bilar och smycken går till den som står som ägare, om den andra partnern inte kan visa kvitto på att den har betalt.

Även om den ena partnern ägde bostaden innan samboförhållandet började, kan den andra partnern få tillgång till bostaden om det bedöms att hon eller han har speciella behov att få bostaden. Detta sker ofta när ni har barn ihop. Bor ni i en bostadsrätt får den partner som anses ha rätt till bostaden betala den andra för hans eller hennes del.

Om någon skulle avlida kan den överlevande partnern behöva dela bostad och bohag med den avlidnes föräldrar, men det är den överlevande partnern som beslutar om en bodelning ska ske. Alla andra tillgångar går direkt till föräldrarna. Har ni barn delas bostaden och bohaget med dem. Alla andra värdesaker går direkt till föräldrarna.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet