Regeringen skrotar förslag om tv-skatt

Lena Adehlson Liljeroth. (Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.)
MIN EKONOMI

Det blir ingen ny tv-skatt för att finansiera public service-kanalerna i radio och tv.

Det står klart sedan regeringen i dag skrotade förslaget att avskaffa den nuvarande tv-licensen.

– Målsättningen är att hitta ett system som har legitimitet hos svenska folket, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

I mitten av september föreslog Public servicekommittén att den nuvarande tv-licensavgiften skulle ersättas med en skatt. Förslaget var att skatten skulle motsvara en procent av inkomsten för alla över 18 år.

Men redan nu står det klart att regeringen skrotar förslaget.

När public service-kommitténs betänkande "Nya villkor för public service" skickades ut på remiss på måndagen, fanns förslaget inte kvar.

"Kräver mer analys"

– Kommittén konstaterade ju själv att dess förslag kräver ytterligare analys. Och det är det vi nu gör, och därför kommer inte ett nytt finansieringssystem att kunna vara på plats 1 januari 2014, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth till TT.

Kulturdepartementet meddelar i stället att det ska göra ”en fördjupad analys" för att återkomma med ett nytt beslutsunderlag. Därmed behålls den nuvarande tv-licensen när den nya tillståndsperioden för public servicebolagen inleds 1 januari 2014.

Kan bli aktuellt i framtiden

Men även om det aktuella förslaget om en tv-skatt skrotades, kan det bli aktuellt med nya skatter för att finansiera public service i framtiden.

– Målsättningen är ju att hitta ett system som har legitimitet hos svenska folket och som garanterar public service frihet. Samtidigt som det ska garantera oberoende ska det hålla över tid och garantera att så många som möjligt är med och betalar, säger Lena Adelsohn Liljeroth till TT.

En av dem som tidigt var kritisk mot förslaget var Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

”Budgetfinansiering vore ett hårt slag mot vårt oberoende, det vill säga det som oftast kallas 'armlängds avstånd' mellan public service och politiken”, skrev Benkö och den SR:s förra vd Mats Svegfors i ett pressmeddelande.

ARTIKELN HANDLAR OM