Köparnas marknad på bostäder

Så fixar du bostaden till bra pris

Prognosen mellan de olika storstadsregionerna skiljer sig åt.
MIN EKONOMI

Priserna på bostäder är på väg nedåt.

Det öppnar upp för dig som köpare att göra klipp på bostadsmarknaden.

– Utbudet har varit stort både under sommaren och hösten, säger Maria Landeborn, ekonom på SBAB.

Maria Landeborn, familjeekonom på SBAB.

SBAB presenterade i dag sin Mäklarbarometer som visar en något dyster prognos för säljare, men roligare för köpare.

Även om det skiljer sig mycket mellan de olika storstadsregionerna väntas priserna överlag gå ner för både bostadsrätter och villor.

I Malmö sjunker priserna mest de kommande månaderna. Där tror mäklarna att priset på bostadsrätter sjunker med 2,5 procent och priset på villor sjunker med 1 procent.

– Det beror främst på att arbetsmarknaden utvecklas negativt och att priserna på bostäder i Köpenhamn har sjunkit, vilket har påverkat marknaden i Malmö, säger Maria Landeborn, ekonom på SBAB.

Köparnas marknad

I Stockholm väntas priserna på villor också sjunka med 1 procent, medan priserna på bostadsrätterna ligger stilla.

– Utbudet har varit stort både under sommaren och nu på hösten, så det finns många objekt att välja på. Därför skulle man kunna prata om köparnas marknad just nu, säger Maria Landeborn.

Men om det är köparnas marknad i Malmö och Stockholm är det säljarnas i Göteborg. Här går prognosen mot trenden för riket. Priserna på bostadsrätter väntas stiga med 4 procent och 1 procent för villor.

Sälj nu

Går du i säljartankar och bor i Malmö eller Stockholm är det alltså en bra idé att sälja nu, eftersom priserna spås gå ner.

– I Stockholms innerstad tangerar priserna all time high just nu, så ska man sälja kan det vara bra att göra det nu, säger Maria Landeborn.

Som köpare kan det alltså vara en bra idé att vänta några månader på att priserna ska gå ner, om du ska köpa i Stockholm eller Malmö.

I Göteborgsregionen är det alltså det omvända som gäller.

– Ska du köpa – köp nu innan priserna stiger. Ska du sälja och har möjlighet att vänta ett par månader kan det vara en bra idé att göra det.

Prognosen spår att priserna kommer att fortsätta gå ner ytterligare den kommande tiden.

FAKTA

Så gör du ett klipp på bostaden

Utgångspris och acceptanspris är inte alltid samma sak som lägstapris. Pröva att lägga ett bud under utgångspriset.

Försök att ta reda på varför säljaren vill bli av med sin bostad. Separation, arbetslöshet och andra tråkigheter ökar pressen på en snabb försäljning.

Har säljaren redan köpt en annan bostad? Då vill han eller hon ha en snabb affär.

Leta efter dolda mervärden i fastigheten. Tomma utrymmen som kan byggas om till attraktiva vinkällare, rum som kan göras om och hyras ut eller förråd som kan byggas ut till walk-in-closets. 

...och de hetaste tipsen för säljare:

Lys upp trädgården och fasaden. Det ger ett bra första intryck och gör att tomten ser större ut.

Rensa ut och städa kyl, garderober och lådor. Köparna går definitivt igenom dem.

Lägg inte upp massvis med bilder i bostadsannonsen. Håll dig till några få men bra bilder.

Var beredd på att mäklaren kommer att vilja ändra din personliga  stil. Ta det inte som en förolämpning utom som hjälp att sälja huset.

En walk-in-closet (en klädkammare du kan gå in i) eller en vinkällare är riktiga trumfkort. Har du ett förråd i källaren, städa ur det, ställ in en hylla och fyll den med vinflaskor. Eller rensa ur ett förråd, sätt in en spegel och häng in kläder.

Även om det känns jobbigt, lägg ner pengar på att rusta upp de dåliga delarna av huset. Du kommer att få tillbaka det mångfaldigt när du säljer.