Ukrainska blåbär i svenska sylten

De svenska blåbären exporteras till Asien

MIN EKONOMI

Utgå inte från att det är svenska blåbär i syltburken som du köper.

Det mest troliga är att bären fraktats hit från Ukraina, Ryssland eller Polen.

Bären som plockas i Sverige exporteras i stället till Asien, visar SR Upplands granskning.

Varje år plockas stora mängder blåbär i de svenska skogarna. Men i stället för att användas i Sverige till exempelvis syltkokning exporteras bären till Asien där de blir hälsokost.

– 70-80 procent av de svenska blåbären exporteras, för det finns en efterfrågan, säger Tommy Innala  på bärgrossisten Polarica till Sveriges Radio Uppland.

Anledningen är att svenska blåbär har en hög halt av så kallade nyttiga antioxidanter, vilket gör dem attraktiva på den internationella marknaden.

Svårt att se ursprung

Svenska konsumenter får i stället nöja sig med blåbär som importeras från främst Ukraina, Ryssland och Polen, visar SR Upplands granskning.

När du står i matbutiken och exempelvis ska köpa sylt är det dock svårt att se var bären kommer ifrån. När Ikea exponerar sin blåbärssylt står det på hyllan "Blåbär växer i de svenska urskogarna. Men det betyder inte att bären i Ikeas sylt kommer från de ”svenska urskogarna”, tvärtom.

– Den allra största delen blåbär i år, 2012, kommer från Ukraina, säger Eva Ståhl, som jobbar med hållbarhet på Ikea till Sveriges Radio.

Högre cesiumvärde

Eva Ståhl säger att företaget nu ska se över hur de marknadsför sylten till kunderna.

Att blåbär som kommer från Ukraina har ett högt cesiumvärde på grund av Tjernobylkatastrofen är känt sedan tidigare i bärbranschen. Men eftersom halterna understiger EU:s gränsvärden får de säljas på den svenska marknaden.