Riksbanken kom med nytt räntebesked

Lämnar räntan oförändrad

MIN EKONOMI

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 1,25 procent. Det beskedet gav Riksbankschefen Stefan Ingves i dag.
– Ingves vill sätta press på Anders Borg, säger Annika Creutzer, Aftonbladets privatekonomiska expert.

I dag kom Riksbankens räntebesked för näst sista gången i år. Trots att den svenska ekonomin visar tecken på att backa och flera experter kräver att räntan sänks lämnar Riksbanken räntan orörd på dagens 1,25 procent.

– Svensk ekonomi bromsar in och en fortsatt låg ränta stimulerar ekonomin, säger Stefan Ingves.

När kan räntan förväntas stiga igen?

– Framåt nästa höst enligt den prognos vi gör nu, säger Ingves.

Sänkt ränta ändå

Riksbanken målar upp en dyster bild av den svenska ekonomin i dagens rapport.

– Så vitt vi kan se har vi en period framför oss med svag ekonomisk utveckling, inte minst i vår omvärld. Det är rimligt att hålla räntan låg en längre tid än vi tidigare trodde skulle behövas, säger Stefan Ingves.

Tolv av femton analytiker som TT pratat med tror att Riksbanken har sänker räntan vid årsskiftet, från dagens nivå på 1,25 procent. Riksbanken antyder också i sin rapport att en sänkning är på gång vid nästa räntebesked i december.

Sätta press på Borg

Förra veckan gick riksbankschefen Stefan Ingves ut på Svenska Dagbladets debattsida och varnade för att en alltför låg ränta i kombination med hushållens höga lånenivåer kan få "förödande konsekvenser i form av en krympande ekonomi och en skenande arbetslöshet".

Aftonbladets Annika Creutzer tror att syftet med artikeln var att sätta press på Anders Borg.
– Ingves skyller på att vi är alldeles för skuldsatta, därför vågar Riksbanken inte sänka räntan. I debattartikeln framhöll Ingves vikten av att även finansminister Anders Borg kommer med åtgärder för att få hushållen att minska sin skuldsättning. Skuldsättningen är inte bara ett ansvar för räntepolitiken utan även för finanspolitiken, säger Creutzer:

– En finanspolitisk åtgärd skulle kunna vara att lagstifta om amortering.

Lägre boräntor ändå

För dem som hoppas på lägre boräntor behöver dock inte loppet vara kört. När det gäller boräntorna hänger inte allt på styrräntan.

– Även svenska bankernas upplåning till banker utomlands påverkar. Med den kreditvärdighet som svenska banker har i dag kan de förvänta sig lägre kostnader. Det bör i sin tur leda till lägre boräntor. Så här gäller det att våga pruta, säger Annika Creutzer.

Hennes tips är att du spelar ut bankerna mot varandra.

– Besök minst tre banker och få erbjudanden från dem, innan du bestämmer dig.

ARTIKELN HANDLAR OM