Läs på – och spara kosing

Bankernas vinster kan bli ditt bästa argument för att få ett bättre bolån

FICK NER SIN RÄNTA Robert Slivo har lyckats förhandla sig till en stor rabatt på sitt bolån som gör att han sparar över 9 000 kronor om året. ”Var påläst innan du ger dig in i förhandlingen, det ökar chanserna att få ner räntan”, säger han.
MIN EKONOMI

Bankerna fortsätter att tjäna stora pengar på ditt bolån.

Men genom att använda bankernas egna vinst­rapporter som argument kan du få ner din ränta ­betydligt.

– Jag sparade tusen­lappar genom att vara ­påläst, säger Robert Slivo, 34.

Daniel Liljeberg.

Trots att en kris- och varselvåg sköljer över Sverige fortsätter storbankerna att göra rekordvinster. När Nordea i går presenterade sin kvartalsrapport visade man upp en imponerande vinst på 8 miljarder kronor. Även Swedbank, Handelsbanken och SEB redovisade stora vinster ­tidigare i veckan.

Och det är på dina bolån bankerna fortsätter att dra in pengar. Samtliga storbanker är inne i en fas där de tar ut högre marginaler på bolånen, trots att Riksbankens reporänta är låg.

Minskar inte frivilligt

En uträkning från Villa­ägarnas riksförbund visar att marginalen mellan femårsräntan som bankerna erbjuder sina kunder och den femåriga bostadsobligationsräntan – som är en viktig del av bankernas upplåningskostnad – är rekordhög. Skillnaden är i dag 1,55 procentenheter, mer än en dubblering sedan 2008.

– Banker är vinstdrivande företag som vilka som helst. De kommer inte att minska sina marginaler frivilligt. Det är upp till oss konsumenter att ligga på och bevaka våra banker och att kräva av politikerna att de ser till att bankerna är transparenta och spelar schyst, säger Villaägarnas chefekonom Daniel Liljeberg.

”Var lite fräck”

Och det finns sätt att få ner din ränta. Genom att vara påläst om de höga marginalerna och bankernas höga vinster kan du använda det som argument för att få rabatt på bolånet.

Robert Slivo, 34, lyckades få ner sin ränta med 0,68 procentenheter – från 3,33 procent till 2,65 procent – genom att vara ordentligt påläst innan förhandlingen. Det betyder att han sparar 9 100 kronor om året på sitt rörliga 1,4 miljonerslån.

– Var också lite fräck och acceptera inte bankens första och andra bud, utan vänta till det tredje, tipsar Robert.

10 tips: Så får du ner din ränta

1 Vinstpruta. Var uppdaterad om bankernas vinster och ­höga bolånemarginaler och ­använd bankernas rekordvinster som argument.

2 Hör med vänner och arbetskollegor om vad de har för räntor. Vad ­gjorde de för att få ner sin ränta?

3 Prata med minst tre banker i minst två omgångar innan du bestämmer sig.

4 Framhåll hur bra kund du är på banken. Till exempel att du inte har hög belåning på huset jämfört med dess värde.

5 Acceptera inte bankens första bud. Ha is i magen och vänta minst till det tredje.

6 Satsa antingen på att ­vara trogen. Ha alla affärer i en bank, med riktigt bra villkor, ­eller var otrogen och spela ut bankerna mot varandra.

7 Har du ett miljonlån tjänar banken tiotusentals kronor på dig varje år. Tänk därför att du har en väska full med pengar som du ska ge till någon bank. Sen är det upp till bankerna att ge det bästa budet.

8 Skapa en relation med din bankman. Var trevlig och glad, även om det gäller att vara fräck under själva förhandlingarna.

9 Gå inte ensam till banken när du ska förhandla. Ta med dig din sambo, förälder eller en vän som kan ­intyga att du är en bra kund.

10 Se till att få behålla ­rabatten. Är det ett tremånaderslån kan den smyga tillbaka. Förhandla så att rabatten följer med när lånet sätts om.