Läge att fynda sommarstuga

1 av 18
Mariestad, 250 000 kr.
Länk: http://www.hemnet.se/bostad/fritidshus-2rum-tidavad-mariestads-kommun-frolunda-solbacken-1-4256295
MIN EKONOMI

Priset på fritidshus sjunker, visar ny statistik.

– Det är köparens marknad mer än tidigare, säger Johan Vesterberg, på Fastighetsbyrån.

Här är sommarstugorna som passar din plånbok.

Eurokris, varsel i mängder och darrig börs märks även på fritidshusmarknaden. Men den som har lite pengar undanstoppat de dåliga tiderna till trots kan göra sommarstugefynd.

Hemnet har för Aftonbladets räkning tagit fram hus som passar olika plånböcker i de populäraste länen. Kolla in bildspelet ovanför och frossa bland husen som finns upplagda på Hemnets webbplats.

Fyndläge i Skåne

Priserna på sommarstugor är alltid lägre på hösten än under vår och sommar. Och enligt Mäklarstatistik är priserna på fritidshusen dessutom två procent lägre lägre i oktober i år än under samma period förra året.

– Finanskrisen har drabbat efterfrågan på fritidshus. Det finns i dag ett väldigt stort utbud. Det gör att priserna sjunker, säger Johan Vesterberg, pressansvarig på Fastighetsbyrån.

Men prisutvecklingen skiljer sig mycket åt regionalt. Efterfrågan har minskat kraftigt i flera län, exempelvis i Skåne. Här har tidigare funnits många utländska kunder, exempelvis danskar, som nu drabbats hårdare av krisen än svenskarna och väljer bort husköp.

Billiga hus populära

Även i Kronoberg går försäljningen trögt. Färsk statistik från söktjänsten Booli visar att nästan en tredjedel av sommarstugorna som är ute till försäljning i länet har nedsatt pris. I Blekinge och Halland byter också få stugor ägare. Det syns bland annat på att annonstiden har ökat kraftigt sedan i oktober förra året, enligt Booli.

– Ett stort utbud av annonser betyder ofta att det är mindre konkurrens bland köparna, säger Josephine Linghammar, marknadsansvarig på Booli.

De lite enklare husen lockar köpare i högre utsträckning än de lyxigare, mycket på grund av krisen.

– De som vill köpa i dag satsar ofta på det billigare prissegmentet, säger Johan Vesterberg.