Få återbäringen – redan i år

MIN EKONOMI

Är det skralt i kassan inför årets två sista månader?

Då kan det vara läge att inkassera nästa års skatteåterbäring redan nu.

– Det går att jämka och få avdrag på skatten under december och november, säger Kaj Kojer på Skatteverket.

Behöver kassan drygas ut till jul? Du kan få nästa års skatteåterbäring redan i år.

December är en dyr månad då många har svårt att få plus och minus att gå ihop.

Men det finns ett sätt att stärka kassan. Det förutsätter dock att du har skatteåterbäring att vänta nästa år.

Lägre skatt i år

Metoden innebär nämligen att du i praktiken tillskansar dig nästa års återbäring – redan nu.

Kaj Kojer på Skatteverket:

– Man kan få jämkning på skatten under de månader som återstår av året. För att man ska få det krävs ett jämkningsbeslut.

Beslutet går att få på flera olika sätt. Det smidigaste är att skaffa en e-legitimation. Med den kan man sedan logga in på sitt personliga konto på Skatteverkets hemsida och ansöka om ”ändrad beräkning av skatteavdrag”. Det går även att gå den vanliga blankettvägen, fylla i samma information på en blankett och skicka in till Skatteverket.

”Kolla med arbetsgivaren”

För att allt ska bli rätt måste man ha tillgång till en hel del uppgifter:

– Man får kolla med arbetsgivaren hur mycket man fått i lön och hur mycket skatt som dragits. Det står på lönebeskeden. Man måste också kolla om man exempelvis har fått aktieutdelning och om man har rätt till avdrag för resor. Man måste i praktiken göra en tidig deklaration för att allt ska bli rätt, säger Catharina Skarica, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Efter att man har ansökt om ändrad beräkning av skatteavdrag måste Skatteverket ta ett beslut om hur mycket skatt man ska betala resten av året. Har du rätt att få återbäring blir skatten lägre resten av året – och mer pengar hamnar i din plånbok.

Tar minst två veckor

Skatteverkets handläggning kan dock ta tid, därför gäller det att skynda sig om man vill ta del av skatteåterbäringen redan i år:

– Tänk på att det kan ta två veckor eller mer för oss att ta ett beslut, och arbetsgivaren måste hinna justera skattesatsen i tid, säger Catharina Skarica.