Så skyddar du dig i krisen

Här är tipsen som hjälper din ekonomi i stormen

Foto: COLOURBOX
MIN EKONOMI

Det blir kallare. Inte bara i luften utan i den svenska ekonomin. Många varslas och arbetslösheten ökar. Vi är på väg in i en riktig lågkonjunktur. Det är dags att rusta sig för den kyla som kommer.

Annika Creutzer.

Lågkonjunktur innebär att hjulen i snurrar långsammare. Ekonomi växer sakta eller inte alls och risken för att förlora jobbet ökat.

Grundorsaken finns framför utanför Sverige. I takt med att många europeiska länder måste få ordning på sina ekonomier blir det allt mindre för människor och företag att köpa för. Det går ut

över svenska exportföretag. Och det är därför som Volvo Personvagnar till exempel ställer in all produktion nästa vecka när det är höstlov och en lång rad andra företag varslar om uppsägningar.

När människor inom exportindustrin förlorar jobben drar de ner på sina utgifter. De kanske inte går ut på restaurang lika ofta, eller köper färre kläder och klipper sig hemma. Då påverkas även

människor som jobb i inhemska branscher. Sist i en lågkonjunktur brukar de offentliganställda drabbas. Deras jobb hotas när det inte kommit in skattepengar som tidigare.

Det går att förbereda den egna ekonomin för lågkonjunktur så att du skydda dig där det är möjligt.

Här är några punkter:

Gör en brandövning. Räkna på hur du och din familj klarar utgifterna om en eller två inkomster krymper i a-kassenivå. Finns det dyra konsumtionslån som ni betala av på nu eller byta mot billigare lån? Finns det andra utgifter ni kan dra ner på? Att oroa sig gagnar ingen, då är det bättre att ta reda på fakta och förändra i tid.

A-kassan. Är du som är anställd med i a-kassan? När a-kassan blev dyrare gick en halv miljon människor ur a-kassan. Ta reda på vad du får att leva på om du inte är med.

Skaffa dig en buffert. Tänk på att det kan ta upp till två månader att få ut pengar från a-kassan. Under tiden ska räkningar betalas och du behöver mat och annat. Försök, om du kan, att spara ihop så att du har en buffert som motsvarar två månaders utgifter.

Gör dig anställningsbar. Även om du har ett jobb i dag så kan du behöva fräscha upp en del kunskaper. Försök att få arbetsgivaren att ställa upp. Annars kanske du kan hitta någon kvällskurs.

Det finns också många lediga jobb just nu och ett stort problem är att hitta människor med rätt utbildning. Ta reda på inom vilka branscher som det är brist på folk innan du väljer en utbildning som både ger stora studieskulder och små möjligheter till jobb.

Fortsätt konsumera. Ett stort hot mot den svenska ekonomin och jobben är om vi alla blir för rädda och bara sparar. Har du tryggt jobb och trygg ekonomi så kan du troligen lev a precis som vanligt. Du kanske till och med kan spendera lite mer under en lågkonjunktur när det är lättare att pruta på både

varor och tjänster.

Annika Creutzer

ARTIKELN HANDLAR OM