Så mycket tjänar banken på ditt bolån

MIN EKONOMI

9,6 miljarder kronor per år.

Så mycket tjänar bankerna på kundernas bolån.

– Hushållen ska inte betala för bankernas ökade vinster, säger Daniel Liljeberg, chefekonom på Villaägarnas Riksförbund.

Dagens Industri har utifrån storbankernas nyligen inlämnade kvartalsrapporter räknat ut hur mycket bankerna tjänar på bolånen. Och uträkningen visar att bankernas vinster på bolånen fortsätter att svälla. 9,6 miljarder kronor om året tjänar Handelsbanken, Nordea, Swedbank och SEB på hushållens bolån.

"Hushållen betalar mer"

Enligt en rapport från Finansinspektionen är bankernas marginaler på bolånen nu de högsta på tio år. För en genomsnittlig bolånekund med ett lån på 1,5 miljoner kronor motsvarar dagens marginal 6 900 kronor om året.

– Bankernas vinster ökar fortare än deras utlåning. Den enda slutsatsen man kan komma till är att hushållen betalar mer till bankerna i marginal, säger Daniel Liljeberg, chefekonom på Villaägarnas Riksförbund till DI.

Han har länge varit kritisk till bankernas ökade vinster och tror att det krävs någon form av reglering för att sänka de allt högre bolånekostnaderna för hushållen.

­– Tyvärr är det nog så och vi inväntar nu regeringens nästa steg efter vad man lovade i budgetpropositionen för 2013. Vi behöver få bättre insyn i bankernas upplåningskostnader. I dag redovisar bara några banker sina upplåningskostnader och eftersom de sinsemella skiljer sig åt kraftigt kan det heller inte vara samma siffra man redovisar. Vi vill att bankerna ska vara skyldiga att redovisa sina upplåningskostnader på ett enhetligt och transparent sätt, säger han till Aftonbladet.

Regeringen agerar

Hur ska man som kund agera för att få lägre bolån?

– Genom att se till att vara rörlig kan man hota sin bank att ta inte bara sina bolån utan också sina andra banktjänster som ju banken tjänar pengar på till en konkurrent. Men många hushåll har delat upp sitt bolån på olika löptider och i värsta fall också pantbrev vilket gör ett bankbyte nästan omöjligt. Och det råd som många bankrådgivare ger är just att man ska sprida ut sitt bolån på olika löptider. Det kan vara bra att sprida riskerna. Men det innebär också att man sitter fast på ett annat sätt.

Till våren väntas regeringen lämna en proposition som ska föreslå att kunderna på ett enklare sätt ska kunna lösa bundna lån i förtid.

ARTIKELN HANDLAR OM