De handlar mest begagnat i Sverige

1 av 11 | Foto: COLOURBOX
Jämtlänningar handlar mest begagnat och gamla soffor är populäraste varan, enligt en ny undersökning.
MIN EKONOMI

Lågkonjunkturen märks även på begagnatmarknaden – där de dyra varorna blir färre.

En undersökning från Handels utredningsinstitut (HUI) och annonssajten Blocket visar också att gamla soffor är populärast och att jämtlänningar handlar mest begagnat.

Begagnat – om jämtlänningen får välja. På sajten Blocket ligger Jämtland i topp med flest antal annonser per invånare. Även andra Norrlandslän handlar mycket begagnat, Norrbotten är tvåa och Västerbotten fyra på listan.

– Norrland har alltid varit en region som säljer mycket på Blocket. En anledning kan vara att folk generellt har längre till affärerna där man kan köpa nya varor. Kanske är det inte heller samma höga konsumtion där, säger Annette Karlberg, pressansvarig på Blocket.

Färre bilar till försäljning

Lågkonjunkturen återspeglas inte bara i detaljhandeln, utan även på Blocket. Försäljningen av nya bilar har minskat kraftigt under 2012, det gäller även handeln med begagnade bilar på Blocket under de senaste månaderna.

– Vi har sett att det finns en väldigt tydlig koppling mellan detaljhandeln och handeln på Blocket. Om vi exempelvis köper färre saker på Elgiganten lägger vi också ut färre elektronikprylar på Blocket, säger Jonas Arnberg på HUI.

Soffor populärast

Totalt sett har begagnathandeln ökat med sju procent det senaste månaderna jämfört med samma period förra året. Soffor är den enskilt vanligaste begagnatpryl som svenskarna vill bli av med. Under 2011 annonserades hela 214 500 soffor ut på Blocket. Den siffran ser ut att bli ännu högre i år. Genomsnittspriset på en soffa är omkring 1000 kronor.

Även handeln med begagnade kläder och skor ökar. Sedan i våras har annonserna i den här kategorin ökat med mellan 20 och 30 procent jämfört med året innan.

– Det blir allt vanligare att vi gör affärer via nätet, oavsett konjunktur. Det blir helt enkelt enklare för folk att handla med varandra. Därför ökar handeln på Blocket inom vissa kategorier även om den inte gör det i detaljhandeln. När det gäller kläder finns dessutom en tydlig trend att det är populärt med vintage och second hand, säger Jonas Arnberg.

FAKTA

De handlar mest begagnat

Antalet annonser per invånare (tredje kvartalet 2012)

1 Jämtland

2 Norrbotten

3 Skåne

4 Västerbotten

5 Örebro

6 Dalarna

7 Stockholm

8 Gävleborg

9 Göteborg

10 Blekinge

11 Värmland

12 Västmanland

13 Västernorrland

14 Jönköping

15 Skaraborg

16 Östergötland

17 Uppsala

18 Halland

19 Södermanland

20 Kalmar

21 Kronoberg

22 Gotland

23 Älvsborg

Källa: Begagnatbarometern (Blocket och HUI)

BILDEXTRA: De roligaste Blocket-annonserna