Vinterns elpris blir rekordlågt

... men det finns ännu mer att spara

Foto: SCANPIX
Priset har halverats Elpriset var rekordhögt under vargavintern för två år sedan – i år kommer det vara nästan hälften så högt.
MIN EKONOMI

Grattis alla elförbrukare!

I vinter väntas priserna ligga på rekordlåga nivåer.

– Välfyllda vattenmagasin och kärnkraftverk som går för fullt är orsaken, säger Håkan Östberg på Energimarknadsinspektionen.

Under sommaren och hösten har elpriserna legat på låga nivåer. Det regniga vädret har fyllt upp vattenmagasinen och kärnkraftverken går som de ska.

Och de låga priserna ser ut att hålla i sig över vintern. Marknaden spår att det genomsnittliga elpriset kommer att vara det lägsta på sex år under perioden november till mars.

Redo för vintern

– Det ser bra ut, och även om det skulle bli en kall ­vinter som det var för två år sedan finns det goda möjligheter att hålla priserna ­nere, säger Håkan Östberg, marknadsanalytiker på Energimarknadsinspektionen.

För två år sedan var elpriset rekordhögt till följd av den stränga kylan och kärnkraftverk som stod stilla. I år har dock alla kärnkraftverk redan genomgått årets revisioner – översyn för att se att allt fungerar som det ska – vilket alltså talar för att elpriserna kan hållas ­nere även om vintern skulle slå till med full kraft.

Under rekordvintern för två år sedan kostade en ­kilowattimme el 61,01 öre i genomsnitt. I år har det priset nästan halverats – en kilowattimme beräknas kosta 35,12 öre i vinter.

Inte lika lågt för alla

För en villaägare innebär det att kostnaden för elen blir 2 000 kronor lägre än vintern 2010/2011. För en ­lägenhetsinnehavare blir elnotan cirka 200 kronor lägre.

Men priserna kommer inte att vara lika låga för ­alla inom Sveriges gränser.

– Det nya elprissystemet som infördes förra året innebär att elkunderna i prisområde 4, alltså södra Sverige, kommer att ha högre priser och även vara mer utsatta för eventuella höjningar, säger Jakob ­Eliasson, energipolitisk ­expert på Villaägarnas riksförbund.

FAKTA

Snittpriset på el de senaste vintrarna

07/08: 41,26 öre/kWh

08/09: 46,30 öre/kWh

09/10: 50,47 öre/kWh

10/11: 61,01 öre/kWh

11/12: 36,07 öre/kWh

12/13: 35,12 öre/kWh

Siffrorna gäller för november till februari. En normallägenhet gör av med cirka 2 000 kWh under ett år och en normalvilla (eluppvärmd) 20 000 kWh.

FAKTA

Tipsen: så här sänker du din elnota

Stäng av hemelektronik – alla apparater som inte är avstängda förbrukar energi i standbyläge. Hur mycket varierar, men i genomsnitt kan du spara 250 kWh per år för alla apparaterna i ditt hushåll.

Tvätta rätt – tvätta i lägre ‧temperatur om det är möjligt; 40 grader i stället för 60 kan nästan halvera energianvändningen.

Åtgärda huset – uppvärmnings‧kostnaderna står i snitt för 60 procent av energiförbrukningen i en villa. En stor del läcker ut genom otäta fönster och dörrar och dåligt isolerade väggar och tak.

Sänk värmen i rum som inte ‧används – varje grad högre medeltemperatur betyder cirka fem procent högre kostnad. Sänk värmen i rum som sällan ‧används.

Byt till lågenergilampor – de drar bara ungefär en femtedel så mycket som en glödlampa.

Diska i maskin – undvik ‧handdisk under rinnande vatten. En modern A-klassad diskmaskin är betydligt snålare än hand-disk.

Ställ in rätt temperatur i kyl (+5) och frys (-18) – varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka 5 procent.

Källa: Villaägarnas riksförbund