Så mycket kostar julen

Tips: Så fixar du en riktigt god budgetjul

Foto: COLOURBOX
MIN EKONOMI

Varje år slår julklappshandeln nya rekord.

Men det är inte bara klapparna som kostar.

– Det är nog rimligt att tänka sig att resorna, julmaten och nöjen adderar flera tusenlappar, säger Maria Landeborn som är privatekonom på SBAB.

Maria Landeborn, privatekonom på SBAB.

I år spår handelns utredningsinstitut att julhandeln kommer slå nytt rekord. Bedömningen är att omsättningen ökar med 1,5 procent jämför med förra året och landar på 66 miljarder kronor.

– Det ser dock ut som om mer pengar kommer gå till mat och mindre till julklappar, säger Maria Landeborn vid SBAB.

Många varsel

Enligt SBAB:s undersökning av årets julklappshandel säger nämligen nästan 3 av 10 att de planerar att dra ner på årets inköp.

– Många tänker nog att det brukar bli dyrt och att man vill hålla igen, kanske på grund av varslen som duggat tätt i höst.

Samtidigt menar Maria Landeborn att många julklappsinköp sker på impuls i handeln.

– Det är viktigt att man planerat sina inköp innan man kliver in i butiken och håller sig till sin lista. Annars drar det lätt iväg.

Resor och blommor

Utgifterna under julen handlar om betydligt mer än bara julklappar. Julen innebär för många resor, julgransinköp, ökad elförbrukning, inköp av julblommor och pynt, ökade utgifter för nöjen samt eventuella inköp av nya festplagg.

– Vi har inte gjort någon total beräkning av vad det kan kosta. Men det är rimligt att tro att det adderar flera tusenlappar, säger Maria Landeborn.

Elkonsumtionen ökar

Enligt konsumentsajten Elprisguiden kan en vanlig jul kosta ett antal hundralappar i extra elförbrukning. Julstöket gör att elkonsumtionen drar iväg och belysningen kostar.

Men ny teknik gör att vi kan spara el.

– Ljusdioderna drar bara en tiondel av vanliga glödlampor, och håller i åratal, säger Magnus Askaner på konsumentsajten Elprisguiden.se.

Föredrar man de gammelmodiga glödljusen i julgranen och julstakarna, kan man använda timer så de inte står på dygnet runt och drar el.

FAKTA

Så fixar du budgetjulen:

Bestäm en summa

Undvik julklappsångest genom att i förväg komma överens om hur mycket ni ska handla för. På det viset känner man känna press att handla för mycket av pengar.

Budgetera

Gör upp en budget och tänk över hur mycket ni vill läggsa på julklappar och mat. Håll er till budgeten.

Håll knytkalas

Kom överens om att alla tar med sig olika saker till julbordet så att inte den som står för hus och hem måste köpa in allt och lägga all sin tid på förberedelser.

Var tillsammans

Fokusera på gemenskapen och glädjen över att vara tillsammans. Julen är trots allt en högtid som främst handlar om att umgås och ha trevligt tillsammans. Det behöver inte kosta stora summor pengar.

Undvik att handla på kredit

Köp inte för mer än vad du har råd med. Att köpa klapparna på kredit eller låna pengar ger en bitter eftersmak.

Spara el

Låt inte julljusen stå på dygnet runt. Tänd upp när det är mörkt, använd dioder och lågenergilampor.