Sänker din bank räntan?

MIN EKONOMI

Riksbanken sänker styrräntan med 0,25 procentenheter.

Direkt efter beskedet följde Nordea och Handelsbanken efter – och sänkte boräntorna.

Här kan du se hur din bank svarar på Riksbankens besked.

Handelsbanken: Sänker rörliga räntor och bunden ettårsränta med fem punkter. Ett tremånaderslån får efter sänkningen en ränta på 3,23 procent och ett ettårslån 3,14.

– Det kan bli aktuellt med fler sänkningar, beroende på hur
marknadsräntorna påverkas av Riksbankens besked, säger Henrik
Westman, presstalesman på Handelsbanken.
 

Nordea: Nordea sänker tremånadersräntan ytterligare 0,10 procentenheter på tisdagen. Banken sänkte samma ränta i går, även då med 0,10 procent. Den nya räntan blir 3,10 procent.

– Det som påverkar vårt beslut är marknadsräntorna. I år har vi sänkt räntan med 1,4 procent. Det kan man jämföra med Riksbanken, som sänkt styrräntan med 0,75 punkter, säger Nordeas presschef Erik Durhan.
 

SBAB: Inget besked än.
– Vi diskuterar just nu hur vi ska ska göra med räntan, säger Bernd Schmitz, pressansvarig på SBAB.
 

SEB: Kommer inte att sänka sina räntor idag.

– Räntan för bolånen har sjunkit under hela året, och mer än reporäntan. Senaste halvåret har tremånadersräntan sjunkit med 1,14 procentenheter jämfört med reopräntans 0,5. Det finns heller ingen omedelbar koppling mellan reporäntan och bolåneräntorna som det gjorde tidigare. Vi följer utvecklingen på marknaden och kommer att sänka räntan när vi ser hållbara förändringar, säger SEB:s presschef Anna Helsén.

Både Handelsbanken och Nordea sänker sina räntor?

– Vi justerar våra räntor successivt. När våra kostnader förändras kommer vi också att justera räntan. Och som sagt kopplingen till reporäntan är inte samma som den var förut, säger Anna Helsén.

Swedbank: Sänker tremånadersräntan med 7 punkter till 3,22, och 1-årsräntan med 4 punkter till 3,19.

– Det är inte med anledning av reporänteebeskedet idag, utan på grund av marknadens reaktion på reporäntan, säger Peter Borsos, kommunikationschef på Swedbank.

Det är en ganska blygsam sänkning?

– Vi fick inte 25 procents billigare upplåning. Vi lånar via bostadsobligationerna. Där sätter marknaden priset. De påverkas av reporäntan, men bara indirekt, säger Peter Borsos.

ARTIKELN HANDLAR OM