Miljonregn över Radiotjänst efter nya tv-avgiften

Radiotjänst: ”Fler har strömmat till och vill betala”

MIN EKONOMI

SVT har börjat sända sina kanaler över internet och Radiotjänst jagar hushåll med datorer och surfplattor.

Och Radiotjänst har fått in 6 000 fler hushåll än de räknat med.

– Vi är själva lite överraskade, säger Carl Gustav Johansson, vd på Radiotjänst.

SVT sänder numera sina kanaler även över internet. Därför är nu även datorer, surfplattor och smartphones belagda med tv-agift.

Och Radiotjänst har hittills i år fått in 6 000 fler hushåll än de räknat med, vilket ger dem 12 miljoner kronor mer än beräknat.

– Vi hade räknat med att få in 6 000 hushåll, och det har fördubblats. Vi har fått in 12 000 nya hushåll på två månader, säger Carl Gustav Johansson, vd på Radiotjänst i Kiruna AB.

”Spontananmälningar”

Enligt honom beror ökningen på den senaste tidens uppmärksamhet kring tv-licensen för datorer, surfplattor och smarta telefoner.

– Vi är själva lite överraskade, med tanke på den negativa uppmärksamhet som varit i media där många har ifrågasatt om utrustningen är avgiftspliktig. Men det har varit positivt och fler har strömmat till och vill betala.

Merparten av de hushåll som har anmält sig till Radiotjänst de senaste två månaderna har enligt Carl Gustav Johansson gjort det på eget bevåg.

– Vi kontaktar ju de som inte är registrerade, men mer än femtio procent av de nya anmälningarna är spontananmälningar.

Jobbar på provision

Tidningen Metro skriver i dag om att den nya tv-licensen är en guldgruva för Radiotjänsts dörrknackande kontrollanter vars lön till stor del kommer från provision.

– Provisionen gäller dem som jobbar på fältet. De går runt på kvällarna och för en dialog, säger Carl Gustav Johansson.

Hur mycket får de i provision per hushåll?

– Jag kan inte gå in på exakta detaljer kring hur mycket de får i ersättning, men det ligger i nivå med andra liknande extrajobb. Det är ingenting någon klarar sig på, utan det bygger på att man är flitig.

Har du kontaktats av Radiotjänsts kontrollanter?

ARTIKELN HANDLAR OM