Så får du en bra och billig semester

Här är Annika Creutzers tips

Foto: COLOURBOX
Tälta med familjen är ett tips på en bra och billig semester.
MIN EKONOMI

Våren närmar sig och det är dags att tänka på semestern.

Det viktigaste är att inte planera för en semester som kostar för mycket. Att stå med skulder när semestern är slut är aldrig roligt.

Här är ett axplock av mina tips om hur du ska få en bra och billig semester.

Fråga barnen

Det viktigaste är inte ett tjusigt resmål utan att få vara tillsammans. Barnen brukar sätta umgänge med föräldrarna högst på önskelistan. Bo i tält tillsammans brukar vara en riktig hit. Fråga dig för vems skull du vill lyxa till det på semestern.

Hyr ut

Det bästa är om du kan tjäna pengar samtidigt som du är på semester. Ett sätt är att hyra ut bostaden. I år kan du hyra ut för mer pengar än tidigare utan att det blir någon skatt. Hyr du ut en villa eller ett rum i villan får du dra av 40 000 kronor från det du får in. Dessutom får du dra av 20 procent av det du får in. Så sammanlagt kan du hyra ut för 50 000 kronor utan att det blir någon skatt på pengarna. Hyr du ut en lägenhet eller rum i lägenhet så får du, förutom avdraget på 40 000 kronor, även göra avdrag för hyran/avgiften till föreningen eller den andel som rummet du hyr ut motsvarar.

Byt bostad

Byt bostad med någon annan familj. Det finns både svenska och internationella bostadsbytarföreningar och sajter. Om du är ute i god tid har du mer att välja på. Går du genom en förmedling får du praktiska råd och hjälp med kontrakt. Tro inte att din bostad inte går att byta bara för att du bor i en mindre ort mitt i landet. För den som vill uppleva Sverige kan det vara den perfekta semesterbostaden. Ofta kan ni också låna varandras bilar. Men var noga med all dokumentation så

att det inte blir problem i efterhand.

Fria flytvästar

I många kommuner kan du låna gratis flytväst till ditt barn. Det är alltså inte nödvändigt att gå och köpa en flytväst och köpa nya allt eftersom ditt barn växer. Dessutom spar du plats i förrådet under vintern.

Föreningar

Håll koll på vad olika föreningar erbjuder. Många arbetar hårt för att få in fler yngre medlemmar och sommaren är ett bra tillfälle. Ett exempel är fiskesportföreningar som kan erbjuda gratis fiskespön till barn under sommaren. Ibland erbjuder de också på enkla fiskeutflykter för barn.

Småspara till småutgifter

Låt alla i familjen bidra till glass- och fikakassan. Ta en stor petflaska där alla får lägga ner småslantar. Kan även kombineras med mål att få föräldrar att svära mindre eller barn att avstå från godis. En välfylld petflaska som töms steg för steg är också en bra illustration av behov av sparande och begränsade resurser. När flaskan är tömd går det inte att tjata sig till mer.

Låna utrustning

I många förråd ligger oanvända sovsäckar och tält. Fråga runt bland vänner och bekanta om du får låna. Många känner glädje över att saker kommer till användning.

Upptäcktsfärd där du bor

Kolla med din lokala turistförening om erbjudanden, kartor och annat och gör dagsutflykter i din egen omgivning. Vi är ofta dåliga på att vara turister i vår egen stad.

Turistbyråerna

Vart än du ska på semester – kolla turistbyråernas hemsidor. Det kan till exempel vara enklare och billigare att köpa laddat kort för lokaltrafik och inträden redan i Sverige innan du åker utomlands. Dessutom slipper du ägna semestern åt att stå i kö mer än nödvändigt.

Spara till bensinen

Många bensinkort har hög ränta på insatta pengar. Ska du köra mycket bil i sommar kan det vara det bästa sparkontot.

Håll koll på korten

Många medlemskap ger rabatter. Ett exempel är matkorten och Ikeakortet som ger rabatt på mycket som är förknippat med semester. Titta igenom vilka erbjudanden som kan passa dig. Det är inte roligt att i efterhand upptäcka att du kunde haft ett besök för många hundralappar lägre kostnad på nöjesparken.

Arbeta ihop maten

För många storstadsbarn är det ett äventyr att få plocka jordgubbar, morötter och potatis direkt i landet. Passa på att ta en paus på något självplock så är en del av middagen också fixad.

Spara på krafterna

Glöm inte att semestern ska vara semester för alla. Det är det inte om en i familjen måste laga mat och handdiska hela semestern. Dela på sysslorna och låt alla få en välbehövlig vila. Det är god ekonomi som också bäddar för god hälsa under hösten.

I måndagens artikel om semestersparande kommenterade en av läsarna, Annica Olofsson, i kommentatorsfältet ”När kommer det spartips för oss som redan är medvetna konsumenter?”.

Annica – jag hoppas att jag gett dig några tips som passar dig. Och alla ni läsare som har egna tips att komma med får gärna komplettera min lista i kommentatorsfältet.

ANNIKA CREUTZER

ARTIKELN HANDLAR OM