Sanningen om bilden av mäklare

Så ser verkligheten ut

Foto: FASTIGHETSBYRÅN, COLOURBOX
En man mellan 30 och 39 år som tjänar mer än genomsnittet och kör BMW. Det är svenskarnas bild av mäklare enligt en ny undersökning.
MIN EKONOMI

En medelsnygg man i 37-årsåldern som kör BMW och tjänar bra.

Känner du igen beskrivningen?

Det är svenskarnas bild av mäklare enligt en ny undersökning. Här är sanningen.

Fastighetsmäklaren i svenskarnas ögon är en man mellan 30 och 39 år som tjänar mer än genomsnittet.

Det visar en undersökning från Fastighetsbyrån som frågat ett riksrepresentativt urval av 1 000 svenskar vad de ser framför sig när de tänker på en mäklare.

Utmärkande för mäklare är också enligt personerna som deltog i undersökningen att de använder bilen som transportmedel, helst av märket BMW.

Mäklarens personlighet beskrivs som ”driven”, ”pratglad” och ”social”. ”Påstridig” förekommer också. Däremot anser noll procent att mäklare är blyga.

Fler kvinnor

Bilden stämmer till viss del överens med verkligheten. Men en tydlig förändring är på väg att ske.

– Framförallt att man föreställer sig att det med automatik är en kille. Det stämmer inte med hur det är i verkligheten, och inte med hur det kommer att bli. Fler kvinnor utbildar sig till mäklare. Det har varit ett manligt yrke men det är en snabb förändring som sker, säger Lars-Erik Nykvist, vd för Fastighetsbyrån, till Aftonbladet.

Vid årsskiftet fanns det 6 723 registrerade mäklare i Sverige – 43,2 procent av dem var kvinnor. Men andelen kvinnor ökar. I åldersgruppen under 30 år är andelen kvinnor 60,2 procent, enligt undersökningen.

– Det finns en enkel orsak. Det är en populär utbildning på högskolan som kräver höga betyg och det är vanligt att tjejer har högre betyg, säger Lars-Erik Nykvist.

Inkomsterna har sjunkit

Inte heller föreställningen om mäklarens höga inkomst stämmer helt överens med sanningen.

Inkomsterna i branschen har sjunkit och bedöms inte ligga över 35 400 kronor i månaden, som är snittet för privatanställda tjänstemän i Sverige, enligt undersökningen.

– Inkomstläget tror många är högre än det är i verkligheten. Månadslönen avvek inte så mycket från en tjänstemannalön. Men då jämför man med en reglerad arbetstid. Vanligtvis jobbar en mäklare mer än 40 timmar i veckan. Det ligger ofta mycket arbetstid bakom den månadslönen.

Kostymer och långt hår

Till det yttre anses mäklare vara medelsnygga, med alternativen ”traditionell” eller ”trendig” klädstil i topp.

– Det är mycket som inverkar. Det fanns en populär tv-serie för några år sedan, ”Mäklarna”, och nyheter som odlas därifrån med bilden av kostymer och bakåtkammat, långt hår stämmer inte. Det kan ha varit så men det jag ser av nyanställda medarbetare i dag gör att bilden blir en annan, säger Lars-Erik Nykvist.

FAKTA

Undersökningen genomfördes av Reagera marknadsanalys på uppdrag av Fastighetsbyrån.

Mellan den 8-15 februari 2013 deltog 1 000 personer i åldrarna 20 - 74 år i undersökningen via en webbpanel.

ARTIKELN HANDLAR OM