Hamilton: Hoppades Radiotjänst skulle hålla lägre profil

1 av 7 | Foto: LASSE ALLARD
SVT:s vd Eva Hamilton.
MIN EKONOMI

Radiotjänst jagar nu innehavare av datorer, smartphones och surfplattor.

Detta trots att SVT:s vd Eva Hamilton lovade att det inte skulle ske.

– Jag hade hoppats att Radiotjänst skulle kunna hålla lägre profil, säger Eva Hamilton till SVT.

När Eva Hamilton för en månad sedan fick frågan om dator- och surfplatteägare skulle jagas av Radiotjänst lovade hon att det inte skulle ske.

– Eftersom vi vet att det ska komma en ny konstruktion för hur public service ska betalas så har Radiotjänst valt att avstå från att fråga: Har du annat än tv, sade hon till SVT.

"Hoppades på lägre profil"

Men Radiotjänst lyssnade inte på henne.

Jakten på licenspengarna har breddats. När Radiotjänst kontaktar privatpersoner frågar de inte längre bara om de har tv. SVT sänder numera alla sina kanaler på webben, vilket gör att innehavare av datorer, smartphones och surfplattor också måste betala tv-avgift.

– Radiotjänst måste följa den lag som finns och det här är en fråga för våra politiker. Riksdagen stiftade en lag 2006 som talar om att alla tv-mottagare oavsett vad de kallas är avgiftspliktiga. Jag hade nog hoppats vi hade kunnat hålla en lägre profil, men jag inser att vi kan inte välja vilken del av lagen som ska tillämpas, säger Eva Hamilton till SVT.

SVT: För en dryg månad sedan sa du att dator och surfplatteinnehavare inte skulle jagas – varför sa du så? 
– Jag hade hoppats att Radiotjänst skulle kunna hålla lägre profil, men nu har jag förstått att Radiotjänst inte kan välja vilken del av lagen man ska tillämpa.

"Olagligt"

Radiotjänsts jakt på tv-avgift har fått massiv kritik av Aftonbladets läsare. Radiotjänst å sin sida hävdar att de bara gör att lagen efterföljs.

Nu stämmer även Gunnar Karlsson, professor på KTH, in i kritiken. På Svenska Dagbladet debattsida skriver han att Radiotjänst i och med indrivandet av licenspengar från dator-, smartphone- och surfplatteägare inte följer lagen.

– En internetansluten dator, datorplatta eller mobiltelefon är inte en tv-mottagare enligt definitionen ovan därför att strömning av video över internet inte är utsändning eller vidaresändning av tv-program i teknisk mening, skriver han.