Så mycket steg bankchefernas löner

Miljonlyft och ränterabatt

Foto: SCANPIX
Michael Wolf, vd Swedbank, Christian Clausen, vd Nordea, Pär Boman, vd Handelsbanken och Annika Falkengren, vd SEB.
MIN EKONOMI

Stockholm I fjol blev det lönepåslag i miljonklassen.

Bankcheferna åtnjuter dessutom rabatterade låneräntor som kunderna bara kan drömma om.

Tuffare kapitalregler, skyller bankledningarna på när de bantar sina personalstyrkor och höjer vinstmarginalerna på kundernas bolån.

Men i de egna leden är det knappast blodpudding som gäller. Rejäla lönelyft och dessutom i flera fall ordentliga rabatter på lån i den gena banken, är det som gäller i banktopparna.

Knappt någon ränta

I Nordea innebär det att ledningen betalar ungefär halva räntan jämfört med vad kunderna får betala. På samma vis ger även övriga storbanker ränteförmåner till sina chefer och andra, enligt en genomgång av storbankernas årsredovisningar.

– Det är precis som om man är anställd hos Ica eller H & M så får man köpa billigare mat eller kläder, säger SEB:s informationsdirektör Viveka Hirdman-Ryrberg.

Rabatterna gäller även övriga anställda i bankerna.

I Handelsbanken är räntan till de högsta cheferna omkring 0,5 procentenheter lägre än vad kunderna får slanta upp, statslåneräntan plus en procentenhet. Totalt har ett 60-tal höjdare i banken lån på närmare 300 miljoner kronor, varav merparten är lån som cheferna tecknat för att köpa värdepapper i den egna banken. Men på just de lånen är det marknadsmässiga villkor som gäller, enligt presschef Henrik Westman.

Vad gäller de övriga personallånen till fastigheter eller annat så beskattas man för ränteförmånen.

– Så det kan se förmånligare ut än vad det är, säger Henrik Westman.

Hetsig debatt

Bankernas ränterabatter till sina egna ska ses i ljuset av den hetsiga debatten om bankernas allt högre vinstmarginaler på kundernas bolån de senaste åren. Ovanpå det kommer förmånliga chefsvillkor att köpa aktier billigt i den egna banken plus att lönepåslagen var rejält tilltagna i fjol.

SEB:s Annika Falkengren lyfte sin kontanta årslön i fjol med en miljon kronor till åtta miljoner. Handelsbankens vd Pär Boman fick en halv miljon extra och landade på 10,9 miljoner kronor, medan Christian Clausen fick sin totala lön inklusive bonus höjd med cirka 1,2 miljoner kronor till närmare 13,5 miljoner kronor.

FAKTA

Så mycket steg chefslönen

Bank–vd Lön 2012 Lön 2011 Skillnad

Christian Clausen, Nordea 13,5 12,2 1,3

Pär Boman, Handelsbanken 10,9 10,4 0,5

Annika Falkengren, SEB 7,0 8,0 1,0

Michael Wolf, Swedbank 8,0 8,0 0

Siffror i miljoner kronor. Clausens lön är omräknad till eurokursen 8:31.

Källa: Bankernas årsredovisningar (TT)