”Obehagligt att de ringer på helgerna”

Tv-pejlarna tar tuffare tag mot smitarna

Foto: JOHAN SÖDERLUND
”inte god sed” ”Radiotjänsts pejlare drar sig inte för att ringa på helgkvällar. ”Det är nästan obehagligt”, säger Kari Hiltunen.
MIN EKONOMI

Radiotjänst har kammat hem 12 extra miljoner efter att de börjat kräva ägare av datorer, surfplattor och smartphones på tv-avgift.

Nu får Radiotjänst kritik för sina indrivningsmetoder.

– De måste kunna lämna människor i fred en helg, säger Kari Hiltunen.

Radiotjänst har haft ett framgångsrikt år. På två månader har de fått in 6 000 fler hushåll än de räknat med, vilket har resulterat i 12 miljoner kronor till företaget. Men Radiotjänsts sätt att driva in licenspengar får kritik.

Ringde en lördagskväll

Kari Hiltunen är en av de som reagerat. En lördagskväll vid 18.30 ringde det från ett okänt nummer.

Det var Radiotjänst som ville veta om han hade tv eller dator.

– Att ringa en lördagskväll anser jag inte tillhör god sed. Det är nästan obehagligt att de ringer på helgerna, säger han.

Carl-Gustav Johansson, vd på Radiotjänst, bekräftar att företaget ringer till klockan 19 på lördagar och till 20 på söndagar.

– Det är ju en värderingsfråga. Vi tycker inte att det är att gå över en gräns att ringa 18.30 en lördagskväll, säger han.

”De är lurendrejare”

En annan som är kritisk är Christopher. Varannan dag tar han med sig en bärbar dator från jobbet. Han ringde till Radiotjänst för att höra ifall han var tvungen att betala tv-avgift för den.

Kvinnan i luren sa att han måste betala tv-avgiften.

Men det stämmer inte.

Privatpersoner som jobbar på ett företag som betalar tv-licens och som tillåter de anställa att använda mobiler, datorer och surfplattor hemma, kan titta på tv utan att själva behöva betala någon avgift.

Christopher, som enligt egen uppgift inte tittat på tv på tio år, tycker att Radiotjänst agerar moraliskt tvivelaktigt.

– De är lurendrejare hela bunten. Det är jävligt lågt av dem att använda sådan oetisk säljtaktik som telefonförsäljare använder sig av.

ARTIKELN HANDLAR OM