Helt bostadsområde fick identiteter stulna

Bedragare tog lån i deras namn – Linda hann stoppa stöld i tid

MIN EKONOMI

Tjuvarna stal deras identiteter och försökte ta falska lån.

Av en slump hann Linda och Miklos stoppa bedrägeriet i sista stund.

Grannarna hade inte samma tur.

– De har blivit av med flera hundra tusen kronor, säger Linda till Aftonbladet.

För en månad sedan fick Linda Karlsson och Milkos Varadi varsin avi i brevlådan. Skandiabanken var avsändare.

– Vi har aldrig varit kunder där och vi hade inte beställt något, därför blev jag misstänksam, säger Linda.

De gick till postombudet, en tobakshandlare i området Ättekulla i Helsingborg där de bor.

– Ombudet visade upp två brev från Skandiabanken. Vi hämtade inte ut dem utan bad handlaren skicka tillbaka breven. Det var tur i oturen att Miklos slutade tidigare den dagen, annars hade kanske tjuvarna hunnit till ombudet först.

Många drabbade

Linda tog kontakt med banken och en tjänsteman berättade att de hade skickat pinkoder för inloggning på internetbanken. Miklos och Linda lade snabbt in en spärr på sina personnummer på flera kreditupplysningsföretag och larmade polisen.

Det visade sig att många fler hade drabbats av både bedrägerier och försök till bedrägerier i deras bostadsområde.

Ett par i området, som Aftonbladet skrivit om tidigare, hade fått lån tagna i sina namn på sju olika banker på över 160 000 kronor.

– Jag vet minst fem hushåll som drabbats. Flera har blivit av med mycket pengar. Vi ringde runt till ännu fler banker och spärrade våra personnummer när vi hörde om det, säger Linda Karlsson.

Det pågår ännu en polisutredning kring bedrägerierna i bostadsområdet. Den del som rör Linda och Miklos är dock nedlagd.

– I vissa av ärendena räcker inte bevisen till för att kunna härleda till någon misstänkt person. Det är inte säkert att samma gärningsmän ligger bakom alla bedrägerier i det här området, men visst är sannolikheten för det stor, säger Anders Cato, förundersökningsledare på polisen i Helsingborg.

Polisen vill inte kommentera hur många som drabbats av bedrägerierna eller hur mycket pengar det rör sig om totalt.

Skakade av det som hänt

Enligt Skandiabankens säkerhetschef Diahann Joseph har banken sett över sina rutiner sedan bedrägerierna i Helsingborg blev kända.

– Jag känner mig trygg med att våra nya säkerhetsrutiner är tillräckliga. Vi har bra kontroller och samarbetar med polisen. Som enskild bankkund behöver man inte vara orolig att drabbas av detta.

I det här fallet har folk drabbats som inte är kunder hos er. Kan man spärra sitt personnummer hos er i förebyggande syfte?

– Nej det kan man inte, vi får inte registrera personnummer på personer som inte är kunder. Så vitt jag vet kan man inte spärra sitt personnummer i förebyggande syfte, säger Diahann Joseph.

Linda Karlsson och Miklos Varadi är fortfarande lite tagna av det som skett. De hoppas att polisen till slut lyckas nysta upp härvan.

– Flera grannar har sett hur personer har vittjat brevlådor i området. Det är nog så tjuvarna har kommit över personnummer och annat. Det känns väldigt obehagligt, men polisen borde kunna klara upp det här. Tjuvarna har varit lite klumpiga, säger Linda.

FAKTA

Så skyddar du dig från identitetsstöld

Skaffa ett ordentligt lås på brevlådan

Var försiktig med vad du slänger för information om dig själv. Lägg inte personuppgifter eller uppgifter om dina bankkonton i pappersinsamlingen.

Håll koll på dina id-handlingar. Tänk att det är en värdehandling, precis som ett kreditkort.

Lämna aldrig ut koder, personnummer eller kontouppgifter över telefon eller på mejl.

Var försiktig med vad du sprider för information om dig själv på social medier. Bedragarna letar upp allt de kan använda för att stjäla din identitet.

  Skaffa dig ett ID-skydd. Kreditupplysningsföretaget UC erbjuder en prenumerationstjänst där du får ett sms eller mejl om någon uppgift i din kreditupplysning ändras. Då kan du agera snabbare om du råkar ut för id-stöld.

Så agerar du om du drabbas

Kontakta UC direkt och spärra din kreditupplysning, då kan bedragarna inte ansöka om lån i ditt namn. Du kan själv välja hur länge spärren ska finnas kvar.

Kontakta de företag och banker där du misstänker att bedragarna ansökt om lån eller köpt varor i ditt namn.

Polisanmäl händelsen.

Källa: Aftonbladet, Polisen, UC

ARTIKELN HANDLAR OM