Murats hemsida hjälper dig få den lägsta räntan

1 av 3
MIN EKONOMI

Under ett lägenhetsköp för ett och ett halvt år sedan började han samla ränteinformation i ett Excel-dokument.

Nu har programmeraren Murat Sabotic lanserat sajten Räntekompassen.se där bankkunder enkelt kan räkna ut vilken boränta de kan förhandla sig till.

– Jag tror inte folk har riktig koll på hur låg ränta de kan begära, säger han.

När det var dags att köpa ny lägenhet började Murat Sabotic, som kallar sig själv ”siffernörd”, samla alla ränteuppgifter han kom över från bankerna i ett omfattande textdokument. När köpet var klart föreslog vännerna att han borde samla informationen på en sajt.

– Jag hade fått mycket kunskap och tänkte "varför inte hjälpa andra att få bättre ränta?".

Under julledigheten satte han sig och kodade. Resultatet blev Räntekompassen.se, en sajt som lanserades i mars.

– Många tänker att det är hur mycket som helst att få 0,5 procentenheters rabatt. Men jag tycker att mer än hälften av svenska folket ska kunna få den rabatten. Det är vad jag vill påvisa med hemsidan.

Har folk för dålig koll på hur låg ränta de kan begära?

– Ja, de är lite för blyga när det gäller att förhandla. Många köper räntan rakt av, orkar inte bry sig eller tycker det är pinsamt att försöka få ner kostnaden.

Vad har du för mål med din sajt?

– Förhoppningsvis klickar någon sig in och tänker "Idag ska jag förhandla med min bank, vad för ränta kan jag förvänta mig”. Alla har möjlighet att förhandla mellan 0 och 1 procent. De flesta hamnar på 0,5 procent. På en miljon eller två miljoner blir det många tusenlappar per månad. På ett år är det kanske 15000 kronor. Varför ska banken få de pengarna?

FAKTA

Vad har din granne för ränta?