Spaniens bostadsmarknad sjunker som en sten

Men svenskarna handlar spanska bostäder som aldrig förr

1 av 3
MIN EKONOMI

Den spanska bostadsmarknaden är i djup kris.

Förr året föll huspriserna med 13 procent.

Men trots det ökar svenskarnas intresse för spanska bostäder.

I Sverige har bostadsmarknaden vänt uppåt igen, efter en lättare svacka. Men i Spanien är läget ett helt annat. Spaniens huspriser föll med 12,8 procent under det fjärde kvartalet 2012, enligt Dow Jones Newswires.

På bara några år har den spanska bostadsmarknaden därmed havererat. Sedan 2007 har utgångspriserna på bostäder fallit med drygt 30 procent, men slutpriserna har enligt experterna fallit mer än så.

Tvättade pengar

Det gör den spanska bostadsmarknaden till en av de mest ansträngda i Europa just nu. Mycket kan skyllas på en överproduktion av bostäder, en alltför generös kreditgivning av bankerna och allt för många köp på spekulation.

Den spanska fastighetsboomen tog rejäl fart 2001. Många plockade då fram svarta pengar och investerade dem i bostadsmarknaden, för att tvätta dem vita innan övergången till euro. Samtidigt ökade de spanska bankerna sina utlåning, fastighetsbranschen byggde som aldrig förr och många investerare köpte hus och lägenheter i förhoppning om att hyra ut dem eller sälja dem dyrt.

Men sen kom eurokrisen i vägen och bubblan sprack.

Svenskarna köper

Men trots den spruckna fastighetsbubblan minskar inte svenskarnas intresse för att köpa hus i Spanien. Fastighetsbyråns verksamhet för Spanien, The Real Estate Egency, dubblade sina försäljning under förra året. Och under första kvartalet i år har försäljningen dubblats jämfört med samma kvartal 2012.

– Priserna har gått ner kraftigt, vilket har möjliggjort att en större grupp i dag har råd att köpa ett hus eller en lägenhet längs kusterna. Samtidigt har kronan stärkts, vilket gör det billigare för svenskarna just nu, säger Daniel Nilsson, regionchef Spanien på The Real Estate Egency.

Han tror att bostadspriserna kommer att fortsätta neråt för hela Spanien, men säger kustområdena inte följer övriga Spanien.

– Speciellt i norra och centrala Spanien, där svenskarna ändå inte är intresserade av köpa, kommer priserna att falla. Men längs kusterna är i dag 30 procent av husägarna utlänningar, främst från norra Europa. Så här beror prisutvecklingen mycket på hur det går för ekonomin i Nordeuropa.

Köper för värmen

Enligt Daniel Nilsson går det i dag att få en lägenhet med två sovrum och balkong för runt 100 000 euro på spanska solkusten.

– Det är svårt att säga om priserna kommer att bli ännu lägre, men våra kunder köper inte sina bostäder med förhoppning om att sälja med vinst i första rummet, utan för att få sol och värme.