Telia varnar för nytt bluffmejl

"Klicka inte på länken och lämna absolut inte ifrån dig några person- och/eller kontouppgifter"

1 av 2
MIN EKONOMI

Flera personer har under helgen fått ett bluffmejl som ser ut att komma från Telia.

Följer du anvisningarna i mejlet riskerar du att få ditt bankkonto tömt.

– Jag insåg snabbt att något inte stämde, säger Emma Ljungberg, 20.

Det var i slutet av förra veckan det falska Teliamejlet började skickas ut. I mejlet står det att mottagaren har betalat den senaste fakturan två gånger. Kunden uppmanas att klicka på en länk och fylla i ett formulär med sina bankuppgifter för att få tillbaka pengarna. Men följer du anvisningarna riskerar du att få hela ditt bankkontot tömt.

Försök till nätfiske

Gemensamt för de som fått mejlet verkar vara att de antingen är kunder hos Telia eller hos Swedbank.

Telia varnar för blufförsöket på sin sajt.

” Flera kunder har fått ett mejl som ger intryck av att komma från Telia. Mejlet är professionellt med Telias logotyp och en Telia-liknande e-postadress. Mejlet handlar om en påstådd dubbelbetalning av en faktura och om en återbetalning. Detta mejl kommer inte från Telia! Klicka inte på länken och lämna absolut inte ifrån dig några person- och/eller kontouppgifter! Detta är ett försök till ”nätfiske” eller phishing som det också kallas. Telia begär aldrig att kunder ska lämna sina uppgifter via mejl”, skriver Telia.

"Dåligt språk"

Emma Ljungberg, 20, i Örkelljunga var en av de som fick mejlet i helgen.

– Jag är kund hos Telia, men visste att jag inte hade betalt min räkning dubbelt. Språket i mejlet var dessutom rätt dåligt, så jag insåg fort att det var en bluff, säger Emma.

Antalet bluffmejl där avsändarna luras att vara ett stort företag i syfte att komma åt kontouppgifter hos mottagarna har ökat lavinartat den senaste tiden. Lyckas bedragarna komma åt kundernas pengar skickas de snabbt utomlands.

Polismyndigheten i Stockholms län startade i januari en nationell samordningsgrupp för den här typen av bedrägerier. Polisens förhoppning är att det ska bli lättare att lagföra bluffmakarna.