Dyrare biobiljetter? – ”Inga kommentarer”

MIN EKONOMI

Finansbolaget Ratos tar över som ny huvudägare för SF Bio.

Nu ska fokus bli på den yngre publiken – men frågan om biljettpriserna nu blir dyrare vill man inte svara på.

– Vi vill utveckla biolokalerna så att de blir trevligare ställen för unga, säger Emma Rheborg, informationschef på Ratos.

Genom en sammanslagning av Ratosägda finska kedjan Finnko och SF Bio, som ägs av Bonnier, bildas Nordens största biokoncern.

– Vi kommer att använda det bästa kunnandet inom båda bolagen. En större aktör kan ställa högre krav och bli en bättre motpart mot distributörerna, säger Emma Rheborg.

Ratos kommer att äga 60 procent av koncernen och Bonnier 40 procent.

”Direktsänd opera”

Finansbolaget Ratos har i Finland genomfört en del förändringar på biograferna.

–I Finland håller vi på att bygga om butikerna för försäljningen av snacks och godis till mot självbetjäning, som om man var i en butik, och inte över disk. Vi har också utvecklat bredden i erbjudandet för att använda salongen till mer, med exempelvis konferenser och direktsänd opera från Metropolitan, i New York, säger Emma Rheborg.

”Inga kommentarer”

Biljettpriserna på bio har ökat med omkring 20 procent den senaste åren, om man inte räknar den prishöjning som innefattas av 3d-föreställningar. Om priserna kommer fortsätta uppåt i samma takt vill Ratos inte svara på ännu.

– Jag har inga kommentarer till hur priserna kommer utvecklas framöver, säger Emma Rheborg.

SF Bio och Finnko ska inte att byta namn med anledning av de nya ägarförhållandena. Förutom i Sverige och Finland kommer den nya koncernen att ha verksamhet i Norge och Baltikum.

FAKTA

SF Bio

SF Bio är den största biografaktören i Sverige och har även biografer i Norge. Totalt har SF Bio 43 biografer och 282 biosalonger med sammanlagt cirka 38 000 platser. Finnkino Oy är den största biografoperatören i Finland och Baltikum med 24 biografer och 158 biosalonger med sammanlagt cirka 27 000 platser. Därutöver bedrivs filmdistribution samt viss distribution av dvd-filmer.

Källa: SF Bio och Ratos