Så får du tillbaka på skatten före midsommar

MIN EKONOMI

Redan i dag kan du både deklarera och kolla hur mycket du får tillbaka på skatten.

Allt som krävs är en internetuppkoppling.

– Alla kan få tillbaka pengar på skatten före midsommar, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Allt fler väljer att deklarera elektroniskt. Förra året e-deklarerade 4,9 miljoner av 7,5 miljoner svenskar, och i år väntas andelen bli ännu större. Särskilt som även delägare i aktiebolag och handelsbolag kan e-deklarera i år.

Öppnar i dag

Redan nu går det att kolla hur mycket pengar man får eller måste betala tillbaka på skatten via e-tjänsten på Skatteverkets hemsida, eller via myndighetens app. I dag klockan 07 öppnar Skatteverkets e-tjänster. Det går även bra att deklarera via e-tjänsterna.

– Om du bara ska godkänna din deklaration kan du ringa, sms:a, använda Skatteverkets app eller surfa in på e-tjänsten på Skatteverkets hemsida. Om det i stället handlar om att ändra eller lägga till någon uppgift så får du använda appen eller e-tjänsten på vår webbplats, säger Kay Kojer.

7,6 miljoner deklarationer

Skatteverket ser hellre att folk deklarerar elektroniskt än på papper – inte minst eftersom det är fyra gånger vanligare att det blir fel med i pappersdeklarationer, men även på grund av kostnaderna med att skicka ut deklarationerna via posten.

Därför finns nu möjligheten att avbeställa pappersdeklarationen till nästa år.

– Vi ska skicka ut 7,6 miljoner pappersdeklarationer i år. Det är oerhört omodernt, och vi hoppas att det aldrig blir fler än så här, säger Ingemar Hansson, Skatteverkets generaldirektör.

Det finns än så länge gott om tid att räkna på skatten. Senast 2 maj klockan 24.00 ska Skatteverket ha fått in deklarationen - oavsett om det blir elektroniskt eller på papper.

FAKTA

Kolla din återbäring – så gör du

1. Se till att du har e-legitimation.

För att få en e-legitimation måste du ha ett svenskt personnummer och ha uppnått viss ålder. Vilka åldersgränser som gäller framgår av bankernas webbplatser. Bankerna och Telia utfärdar e-legitimationer. Kunder i bankerna som har internetbank kan logga in på den och ladda ner e-legitimationen där. Har man inte internetbank går det ändå att få e-leg via Telia eller Nordea.

2. Logga in på Skatteverkets e-tjänster - antingen via Skatteverkets hemsida eller via myndighetens app. Här kan du kontrollera hur mycket du får i skatteåterbäring med hjälp av de kontrolluppgifter Skatteverket fått från arbetsgivare, banker etc. Glöm inte att lägga in eventuella avdrag eller vinstskatt i uträkningen för att den ska bli korrekt.

3. Har du frågor om deklarationen - kontakta Skatteverket via mejl, Facebook, eller på telefon. Och missa inte chatten med Skatteverkets Kay Kojer klockan 10.00.

ARTIKELN HANDLAR OM