Kolla! Så blir din skatteåterbäring

Undvik fel – deklarera elektroniskt Pengar tillbaka innan midsommar

1 av 2
snabbt och lättI dag kan du kolla hur mycket pengar du får eller måste betala tillbaka på skatten.
MIN EKONOMI

Redan i dag kan du både deklarera och kolla hur mycket du får tillbaka på skatten.

Allt som krävs är en internetuppkoppling.

– Alla kan få tillbaka pengar på skatten före midsommar, säger Kay Kojer, verksamhets­utvecklare på Skatteverket.

Allt fler väljer att deklarera elektroniskt. Förra året e-deklarerade 4,9 miljoner av 7,5 miljoner svenskar, och i år väntas andelen bli ännu större. Särskilt som även delägare i aktie­bolag och handelsbolag kan e-deklarera i år.

Kostar mer

Redan nu går det att kolla hur mycket pengar man får eller måste betala tillbaka på skatten, antingen via e-tjänsten på Skatteverkets hemsida eller via myndighetens app. Det går även bra att deklarera via e-tjänsterna.

– Om du bara ska godkänna din deklaration kan du ringa, sms:a, använda Skatteverkets app eller surfa in på e-tjänsten på Skatteverkets hemsida. Om det i stället handlar om att ändra eller lägga till någon uppgift så får du använda appen eller e-tjänsten på vår webbplats, säger Kay Kojer.

Skatteverket ser hellre att folk deklarerar elektroniskt – inte minst eftersom det är fyra gånger vanligare att det blir fel i pappersdeklarationer, men även på grund av att det kostar mer att skicka ut deklarationerna via posten.

”Omodernt”

Därför finns nu möjligheten att avbeställa pappersdeklarationen till nästa år.

– Vi ska skicka ut 7,6 miljoner pappers­deklarationer i år. Det är oerhört omodernt, och vi hoppas att det aldrig blir fler än så här, säger Ingemar Hansson, Skatteverkets generaldirektör.

Senast vid midnatt den 2 maj ska Skatteverket ha fått in deklarationen – oavsett om det sker elektroniskt eller på papper.

Chatta med skatteexpert

I dag klockan 10 kan du chatta med Skatte­verkets Kay Kojer om deklarationen

Så deklarerar du

1. Se till att du har e-legitimation. För att få en e-legitimation måste du ha ett svenskt personnummer och ha uppnått viss ålder. Vilka åldersgränser som gäller framgår av bankernas webbplatser. Bankerna och Telia utfärdar e-legitimationer. Kunder i bankerna som har internetbank kan logga in på den och ladda ner e-legitimationen där. Har man inte internetbank går det ändå att få e-leg via Telia eller Nordea.

2. Logga in på Skatteverkets e-tjänster – antingen via Skatteverkets hemsida eller via myndighetens app. Här kan du kontrollera hur mycket du får i skatteåterbäring med hjälp av de kontrolluppgifter Skatteverket fått från arbetsgivare, banker etcetera. Glöm inte att lägga in eventuella avdrag eller vinstskatt i uträkningen för att den ska bli korrekt.

3. Har du frågor om deklarationen – kontakta Skatteverket via mejl, Facebook, eller på telefon.

ARTIKELN HANDLAR OM