Skatteverket varnar för rut- och rotbluffare

Eva fick besked om falsk skattereduktion

1 av 2
Företaget skickade falska rutavdrag till Skatteverket, men Eva anade oråd.
MIN EKONOMI

Eva fick besked om att hon gjort rutavdrag efter att ha anlitat en städfirma.

Problemet: hon hade inte anlitat firman.

Nu varnar Skatteverket för företag som stjäl personnummer och skickar in falska rutavdrag.

Eva fick i veckan hem ett brev från Skatteverket där det stod att hon hade gjort ett rutavdrag efter att ha anlitat en städfirma. Enligt Skatteverkets uppgifter hade företaget dragit av cirka 1 200 kronor för Eva.

Men problemet var att Eva inte hade anlitat något städföretag. Firman hade i stället kommit över Evas personnummer och försökt bluffa till sig pengar från Skatteverket genom att hävda att Eva skulle dra av hälften av kostnaden för städningen via rutavdraget.

– Jag förstod snabbt att det var något lurt bakom det här, eftersom jag aldrig har använt varken rut- eller rotavdrag, säger Eva.

Stoppade 15 miljoner kronor

Hon ringde till Skatteverket och polisen för att anmäla blufförsöket. Eva försökte också gång på gång ringa städföretaget utan att komma fram.

– Efter många försök fick jag äntligen svar, men jag kom till någon i ett spansktalande namn som inte förstod vad jag sa. Jag kollade även upp företaget i bolagsverket, men där stod det att en tonåring pojke var vd i företaget..

På Skatteverket är man medveten om att det finns företag som försöker bluffa till sig falska rut- och rotavdrag. Hur stort problemet är vet man inte, men 2012 lyckades man stoppa 15 miljoner kronor som blufföretag hade ansökt om i rut- och rotavdrag.

– Vi skickar alltid ut kontrollmeddelande till de personer som företagen hävdar har anlitat dem, så vi tror att vi lyckas stoppa de flesta, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Skickas till åklagare

Men det finns andra metoder som blufföretagen använder för att komma åt skattebetalarnas pengar.

– Det vanliga är att bedragarna hittar en privatperson som de är i maskopi med och hävdar att de utfört arbeten de aldrig gjort, för att sedan dra av det på rut- eller rot. En annan metod vi upptäckt är att företag som personer faktiskt har anlitat gör avdrag på ett större belopp än det kunderna trott.

Skulle du få ett besked om att du gjort ett rut- eller rotavdrag som du inte har gjort ska du ringa Skatteverket så fort som möjligt.

– Vi lämnar över alla uppgifter till åklagaren och kontrollerar med företagets andra kunder om de försköt bluffa till sig mer pengar. Själva brottet är allvarligt, men det är inte lätt att lyckas med det, säger Pia Blank Thörnroos.

Är du drabbad och blufförsöket inte upptäcks riskerar du att inte kunna göra de rut- och rotavdrag du vill, eftersom det finns en maxgräns för avdragen på 50 000 kronor per år.

Har du fått besked om falska rut-avdrag? Maila oss och berätta!

FAKTA

Så går bedragarna till väga

När man anlitar en städ- eller en byggfirma och ska göra ett rut- eller rotavdrag drar ofta företaget av pengarna direkt på fakturan och skickar sedan in begäran om skattereduktion för kundens räkning till Skatteverket. Är allt i sin ordning får företaget tillbaka pengarna från Skatteverket.

Blufföretaget utnyttjar systemet genom att komma över ett personnummer för en påstådd kund. De skickar sedan in en begäran om skattereduktion för en tjänst som aldrig är utförd till Skatteverket. Lyckas företaget med bluffen får de pengar utbetalt till sig från Skatteverket. Personen som fått sitt personnummer kapat får i sin tur mindre kvar att göra avdrag för.