Grekiskt sexhån en hämnd mot Borg

1 av 2
Anders Borg blev påhoppad efter uttalande om Cyperns ekonomi.
MIN EKONOMI

Finansminister Anders Borg (M) sågade Cyperns ekonomi.

Då gick grekiske politikern Panos Kammenos ut till Cyperns försvar – utan att skräda orden.

Krisen på Cypern är det kanske mest akuta inom euroområdet just nu. I går kom beskedet att öns banker håller stängt till tisdag. Och senast på måndag måste landet ha samlat ihop till 5,8 miljarder euro för att IMF och EU ska bevilja nödlån.

”Bara stränderna kvar”

Anders Borg fick i går frågan om hur han ser på Cyperns ekonomi. Han jämförde då med andra allvarliga finanskriser, som den i Grekland, Argentina och Thailand. Borg anser att Cypern inte längre kan bygga sin ekonomi på finanssektorn.

– Man har haft stora bytesbalansunderskott, och man har bara finanssektor och stränder. När finanssektorn nu håller på att stänga, har man bara stränderna kvar, sa Borg till SvD.

Vackra kvinnor och Saab

De här orden fick Panos Kammenos, politiker och partiledare för Oberoende Greker att gå i taket.

– Svenskarna har Saab-bilar och vackra kvinnor. På somrarna har de bara Saab, kvinnorna är med sina cypriotiska älskare på stränderna, kontrade Kammenos, enligt nyhetssajten grreporter.info.

Enligt sajten har andra politiker och grekisk media kallat uttalandet för opassande.

Ingen direkt risk för Sverige

När det gäller den akuta krisen på Cypern kan det enligt Anders Borg finnas en lösning i sikte för att få in de 6 miljarder euro som landet behöver senast på tisdag. Borg ser ingen direkt risk att Sverige drabbas av Cyperns kris.

Aftonbladet