Vårmodet fryser inne

Vintervädret slår hårt mot klädkedjornas vårkollektioner.
MIN EKONOMI

Klädbranschen går mot en riktigt usel månad. Den obehagligt efterhängsna vintern får vårkollektionen att hänga kvar på sina galgar.

Årets marsmånad är osedvanligt kall med temperaturer ner mot 15–20 minus långt ner i södra Sverige. Till och med flyttfåglarna har vänt söderut igen, enligt ornitologer.

För kläd- och skohandeln innebär vädret ett bakslag. En tidig vår brukar få fart på handeln.

– Men det har vi ju inte precis sett i år. Tvärtom kommer vi att få se en riktigt dålig marsmånad för handeln i år. I synnerhet jämfört med mars förra året då vi faktiskt hade några fina vårveckor som hjälpte till att lyfta försäljningen, säger Mikael Sandström på Svensk Handel.

Enligt Stil-index har försäljningen av kläder och skor i januari och februari i år minskat med 2,4 respektive 8,1 procent. Mars skulle varit starten för vårhandeln.

– Men nu går man inte precis in och köper ett par ballerinaskor och trampar runt med i snöslasket, säger Mikael Sandström.

Enligt meteorolog Martin Hedberg på Klart.se börjar ändå dygnstemperaturerna sakta stiga, även om nätterna är fortsatt kalla till och med påsken.

– Men de första dagarna i april kan vi nog räkna med dygnstemperaturer över noll och därmed vår, i alla fall i södra Sverige, säger Hedberg.

TT