Norrmännen kommer – butiker stänger

Shoppingsugna norrmän handlar för miljarder under påskhelgen

MIN EKONOMI

Under påskhelgen invaderas Sverige av tusentals shoppingsugna norrmän.

Totalt spenderar våra grannar flera miljarder kronor på svensk mat och alkohol.

Men vissa butiker tvingas stänga för att undvika kaos.

Påskhelgen är av tradition helgen då norrmännen vallfärdar över gränsen till Sverige för att fynda billig mat, tobak och alkohol till våren.

Och norrmännen kan fynda ordentligt. Enligt en undersökning av Dine Penger är tobak i genomsnitt 82 procent dyrare i Norge jämfört med i Sverige, och alkoholen är i snitt 61 procent dyrare.

Det är främst gränsorterna Svinesund, Charlottenberg och Strömstad som norrmännen ställer in siktet på.

Tjänar miljarder

Och svenskarna tjänar miljarder på handeln. Totalt beräknades gränshandeln från norrmännen uppgå till 12,70 miljarder kronor under förra året. Av den summan gjorde norrmännen av med cirka 4 miljarder bara på shoppingcentret Nordby vid Svinesund.

Exakt hur mycket norrmännen spenderar under påsken går dock inte att säga. Enligt norska tullregler får man bara ta med sig varor för 3 000 norska kronor, cirka 3 500 svenska kronor, tullfritt över gränsen om man varit borta från Norge i mindre än 24 timmar. Har man varit borta längre än så får man ta med sig varor för 6 000 norska kronor skattefritt över gränsen.

Systembolaget stänger

Men trycket från norrmännen är så hårt att flera butiker tvingas stänga för att undvika kaos under påsken. Systembolagets två butiker i Strömstad håller till exempel stängt på skärtorsdagen, som är den dag då flest norrmän kommer.

– Det är Strömstads kommun som tagit beslutit för att undvika stökigheter som brukar uppstå när det kommer mycket norska ungdomar. Jag vet att flera kommuner funderar på ta till samma åtgärder, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.

Men de shoppingsugna norrmännen hittar förmodligen alkoholen ändå. Flera norska medier tipsar sina läsare om var i Sverige de kan hitta de billigaste varorna och var Systembolagen håller öppet.

FAKTA

Titta, så dyrt är det i Norge

Hushållsost per kilo: Sverige – 72,90 kronor, Norge – 91,90 kronor

Köttfärs per kilo: Sverige – 62 kronor, Norge – 134 kronor

Glutenfri Brödmix 9x500 gram: Sverige – 160 kronor, Norge – 264 kronor

Bacon, 420 gram: Sverige – 21 kronor, Norge – 84 kronor

Kycklingfilé 2 kilo: Sverige – 145 kronor, Norge - 189 kronor

Lättmjölk 1,5 liter: Sverige – 12,70 kronor, Norge – 23,91 kronor

Priserna i Sverige gäller för butikerna i Nordby shoppingcenter. Priserna i Norge är inhämtade från Rema 1000-butiker i Osloområdet.

Källa: Dine Pengar